Počasí dnes9 °C, zítra13 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Plzeňský kraj rozdělí nejméně 100 milionů nejmenším obcím na obnovu venkova

Plzeňský kraj rozdělí v letošním roce minimálně 100 milionů korun nejmenším obcím v Programu stabilizace a obnovy venkova (PSOV). Půjde o rekordní částku od vzniku kraje v roce 2000 a ve srovnání s podobnými programy jiných krajů je to nejvyšší suma na hlavu. Žádosti lze podávat od 1. do 15. února.

„V roce 2021 jsme na program stabilizace a obnovy venkova alokovali 80 milionů, loni 93 milionů a letos jsme to zvýšili na 100 milionů korun. A pokud by se objevily opravdu důležité projekty, tak jsme ochotni to ještě o deset milionů korun navýšit," řekl náměstek hejtmana Petr Vanka (ANO a nezávislí). Pokud budou mít obce aktivní starosty a připravené projekty, tak budou podle něj uspokojené.

Dalších 40 milionů korun, meziročně o deset milionů víc, vyčlenil kraj na havarijní stavy v malých obcích a tyto peníze lze také převést do PSOV. „Nebo můžeme projekt přesunout z PSOV do havarijních stavů, například padající zdi," řekl náměstek.

Obce do 2000 obyvatel mohou získat z PSOV dotaci až 500 000 korun a větší obce "jen" do 300 000 Kč. Obce, které byly oceněné titulem Vesnice roku Plzeňského kraje, mohou dostat až 700 000 korun.

Kraj dále připravil program na podporu místních akčních skupin (MAS) působících v regionu, kde jsou stejně jako loni tři miliony korun. „MAS mohou peníze použít i na vlastní provoz a fungování, protože si myslíme, že každá MAS, mikroregion či sdružení, která sdružují víc obcí, tak jsou důležité k podpoře života na venkově," uvedl Vanka. Podle něj kraj potřebuje, aby obce nesoupeřily a víc spolupracovaly. Pokud třeba jedna koupí drahé zařízení, které využívá jen občas, tak bude přispívat na to, aby si ho koupilo víc vesnic dohromady a půjčovaly si ho. „Chceme, aby byly poskytnuté prostředky maximálně využité," dodal. Dotace na MAS přijímá kraj od 13. do 22. února.

Podle hejtmana Rudolfa Špotáka (Piráti) je letos na dotační tituly Plzeňského kraje, vypisované už od ledna, v krajském rozpočtu vyčleněno až 772 milionů Kč, proti loňsku o 105 milionů víc. Už jsou spuštěné žádosti na programy z oblasti sociálních věcí, školství a tělovýchovy. Od 29. ledna se otevřou programy na kulturu, památky a cestovní ruch, na přelomu ledna a února pak informatika, regionální rozvoj a ostatní oblasti.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Richard Beneš

Štítky obnova venkova, dotace pro malé obce, Plzeňský kraj, Petr Vanka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Plzeňský kraj rozdělí nejméně 100 milionů nejmenším obcím na obnovu venkova  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.