Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Plzeňská vánoční tramvaj bere v populární anketě opět stříbro, tradičně zvítězil maďarský Miskolc

V šestém ročníku oblíbené ankety o nejkrásnější vánoční tramvaj obhájila Plzeň druhou příčku. Nestačila na ni ani třetí Praha, která vyslala do ulic hned celou flotilu nazdobených vozů. Jako v uplynulých letech soutěž magazínu MHD86 ovládl maďarský Miskolc. Konkurence byla v tomto ročníku opravdu vysoká a lidé mohli vybírat hned ze 32 měst, kde jezdily načančané vozy.

Vítezný Miskolc posílá každoročně do ulic vůz ten stejný vůz, zdroj: MVK Zrt

Vytoužené zlato Plzni stále uniká. Již poněkolikáté za sebou bere stříbro, třetí skončila Praha. Jako první se umístil Miskolc se svým vozem Tatra KT8D5. „V posledních letech se jedná o vůz, který už je dlouhodobě určený jen na vánoční provoz, jelikož ve městě v běžném provozu jezdí výhradně nízkopodlažní tramvaje Škoda 26T. Tramvaj je proto dokonale vyzdobena i v interiéru. V soutěži boduje opakovaně i přesto, že tramvaj už ničím novým nepřekvapuje,“ konstatuje šéfredaktor dopravního magazínu mhd86.cz Ondřej Matěj Hrubeš.  Celkem hlasovalo v anketě 13 396 unikátních čtenářů. Hlasovat šlo pouze jednou s podmínkou uvedení e-mailové adresy.

Novinkou v letošním ročníku byla Cena poroty. Ta ocenila pražský dopravní podnik za jeho snahu každoročně rozšířit svou flotilu ozdobených vozidel. Pražené jich mohli tentokrát potkat hned šest.

Plzeňská vánoční tramvaj vyjela do ulic o první adventní neděli. Na její výzdobě se pracovalo téměř celý týden. Kromě vnějšího celoplošného polepu je tramvaj vyzdobena i vnitřním polepem stropu a sedaček. Aby tramvaj vynikala i ve večerních hodinách, bylo na každou stranu vozu umístěno 13 světelných dekorací. Novinkou letos bylo také zpívání koled přímo ve voze. Mnozí Plzeňané se tramvaji posmívali a přirovnávali ji k babiččině ubrusu. Z ankety je ale zřejmé, že většina lidí byla z vozu nadšená. 

Vůbec první svátečně vyzdobená tramvaj vyjela do ulic západočeské metropole v roce 2018. Od té doby má stejnou světelnou výzdobu, mění se však celoplošný polep. První vůz měl na sobě jednoduchou zasněženou krajinu. O rok později jí dominovaly vločky, zasněžené vrcholky stromů a andělíčci. V roce 2020 se tramvaj zahalila více do modré. Oproti první výzdobě byla více propracovaná a odkazovala na plzeňské dominanty. Pozorné oko si tak určitě všimlo třeba pocukrovaných městských domů nebo katedrály. Tramvaj z roku 2021 byla nejspíš nejodváženější a zobrazovala různé sváteční tradice jako bylo zpívání koled, vánoční kapr, pečení cukroví nebo posílání dopisů Ježíškovi.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Zuzana Duzbabova

Štítky vánoční tramvaj, vánoční výzdoba, dopravní podniky, anketa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Plzeňská vánoční tramvaj bere v populární anketě opět stříbro, tradičně zvítězil maďarský Miskolc  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.