Počasí dnes11 °C, zítra10 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Horští záchranáři pomáhali s instalací meteorologických stanic na vrcholech Šumavy

Kromě pomoci lidem v nesnázích mají horští záchranáři další důležitý úkol. Tím je monitoring povětrnostních a sněhových podmínek ve vyšších polohách. Díky údajům z meteorologických stanic pak mohou podnikat příslušná opatření a včas lidi varovat před možným nebezpečím. Manuální měření je takřka nemožné, proto přichází do hry automatické přístroje. S jejich instalací pomáhali odborníkům právě zkušení záchranáři.

„Díky bezobslužného provozu vzrostl význam automatických meteostanic zejména na horách, kde jsou pravidelná manuální měření obtížná nebo nemožná,“ říká Jan Procházka z České meteorologické společnosti. Jinak tomu není ani na Šumavě, kde horská služba spolupracuje s řadou organizací a spolků při instalaci a následném provozu těchto stanic. Ty pak získávají aktuální údaje z oblasti meteorologie, hydrologie a hydroekologie.

„Příkladem takové širší spolupráce byla rekonstrukce meteorologické stanice Smrčina na stejnojmenném vrcholu. Za tímto účelem spojili síly amatérští meteorologové Šumavy s pracovníky Správy NP Šumava, Ústavu pro hydrodynamiku a Fakulty zemědělské a technologické Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích,“ pokračuje Procházka který na univerzitě také působí. Díky asistenci horských záchranářů se rekonstrukce vydařila. Probíhala ve dvou etapách na zařízení z roku 2007.

Větší a výkonnější radar na západě Čech nám nově pošle přesná data o bouřích i dešti

Zcela nový, výkonnější a větší radar právě nainstalovala společnost Meteopress na střeše jedné haly P3 Parks v Nýřanech u Plzně. Meteopress postupně staví vlastní síť meteorologických radarů a už jich má ve střední Evropě třicet. Plzeňská Drbna...

Podobně se meteostanice dostaly i na další vrcholy Šumavy v polohách nad 1300 metrů nad mořem. Jde například o Blatný vrch, Poledních, Plechý, Jezerní horu nebo Boubín. „Data z těchto stanic jsou zpracovávána a vyhodnocována také v úzké spolupráci s Českým hydrometeorologickým ústavem,“ upřesňuje Procházka.

Ačkoli jsou zmíněné automatické meteorologické stanice bezúdržbové, vyskytnou se výjimečné situace, kdy je třeba stanici navštívit. Například v zimě je třeba odstranit námrazu. Důležité je také měnit baterie nebo vyčistit srážkoměr. „I v tomto případě je součinnost členů Horské služby Šumava velkým přínosem a nezbývá nám, než jim za vše uvedené na tomto místě poděkovat,“ dodal Procházka.

Ohodnoť článek

Foto Horská služba Šumava

Štítky ČHMÚ, meteoradar, meteorologická stanice, Horská služba Šumava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Horští záchranáři pomáhali s instalací meteorologických stanic na vrcholech Šumavy  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.