Počasí dnes23 °C, zítra27 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Větší a výkonnější radar na západě Čech nám nově pošle přesná data o bouřích i dešti

Zcela nový, výkonnější a větší radar právě nainstalovala společnost Meteopress na střeše jedné haly P3 Parks v Nýřanech u Plzně. Meteopress postupně staví vlastní síť meteorologických radarů a už jich má ve střední Evropě třicet. Plzeňská Drbna byla jako jediná u toho, když se v Nýřanech vyměňoval starý radar za nový ve výšce 14 metrů.  

Společnost Meteopress byla založena v roce 1992 a zabývá se předpovědí počasí. Působí v Česku a na Slovensku a patří k největším poskytovatelům meteorologických radarů Evropě, které ovšet také sama vyrábí. V současné době jich má v Evropě 30 a další instaluje v nejbližší době.

„Rozhodli jsme se vylepšit radar, který máme v Nýřanech u Plzně. Asi tři roky jsme zde provozovali malý srážkový radar, který měří srážku v okruhu asi 150 kilometrů. Chceme ale vidět těch srážek více, proto jsme se rozhodli radar vylepšit, abychom měli detailnější a přesnější data,“ vysvětlil důvody upgradu radaru majitel společnosti Meteopress Michal Najman. Původní menší radar z Nýřan daruje Meteopress do Bosny, kam s ním pracovníci zamíří příští týden.

Nový radar v Nýřanech má anténu o průměru 2,4 metru. „Původně tady byla anténa 1,2 metru, je to tedy čtyřikrát větší plocha, bude dvakrát citlivější a bude mít i větší dosah. Anténa má kolem sebe speciální kryt, který má v průměru asi tři metry,“ popsal šéf Meteopressu zařízení, připomínající vesmírný modul.

A proč je meteorologický radar právě na střeše obří haly v Nýřanech hned vedle dálnice D5? „Plzeň a samozřejmě i Nýřany mají ideální umístění, vzhledem ke své vzdálenosti k hranici. Z tohoto místa máme dobrý výhled do širokého okolí. Lokace je pro nás důležitá i z toho důvodu, že máme dobrou spolupráci s firmou P3 Parks, což jsou logistická centra. Ti nás na svých střechách nechávají umístit naše meteorologická zařízení výměnou za data, varování a přesné předpovědi pro jejich lokace,“ vysvětlil Najman.

Data z radaru v Nýřanech má k dispozici i široká veřejnost. „Pokud je chcete vidět, tak běžte na naši stránku Meteopress.cz, kde tato data už po víkendu budou. Kolegové aktuálně pracují na zapojení nového radaru. Lidé tam uvidí všechny bouřky a déšť v minutovém rozlišení. V tom je rozdíl oproti státním radarům. Naše radary mají detailnější rozlišení, uvidí přesněji kudy se srážky pohybují,“ řekl šéf Meteopressu těsně poté, co si naložil na vlek starý radar, se kterým pak odjel .

V současné době je další nejbližší radar Meteopressu v Rakovníku. Společnost v příštích dnech vybuduje další dva nové radary, které se prokříží a s těmi současnými. Jeden bude na vrcholu hory Loučná v Krušných horách. Druhý bude v Rakousku na Hochfichtu na Šumavě. Všechny zmíněné radary se mezi sebou krásně prokřižují a propojí a uživatelům dodají přesné údaje o vývoji počasí.  

Data z radaru nám napoví, zda budeme potřebovat deštník a kdy začne pršet

Pro meteorology z Meteopressu je radar v Nýřanech u Plzně zajímavý tím, že se nachází na západě republiky a pokrývá tak území, odkud k nám do Česka přichází většina srážek, bouřek a front. Je důležité pro nás vědět, když se do naší země blíží špatné počasí. A to právě zachytí tento radar.

„Díky radaru poznáme, jak daleko a jak intenzivně prší, sněží nebo padají kroupy. Tyto informace pak vykreslíme do naší mapy. Díky tomu, že každou minutu vyprodukujeme jeden snímek, můžeme velmi detailně sledovat, jak se bouřka vyvíjí,“ vysvětluje meteoroložka Zuzana Peštová. Pět minut předtím obdržela žhavou informaci o tom, že na Sovensku se objevilo tornádo, což ji samozřejmě jako meteorologa velmi zaujalo. 

Výhody minutového snímkování jsou naprosto jednoznačné oproti tomu, když jsou k dispozici pouze snímky v rozmezí 10 nebo 15 minut. „Třeba v létě, když jsou nějaké extrémní bouřkové situace, tak během deseti minut na tom jednom snímku bouřka být vůbec nemusí. A za deset minut už z ní padají kroupy. Díky našemu novému radaru podrobněji zachytíme ten vývoj. Když jde někdo ven, může se na to připravit. A odejít třeba až za 20 minut, aby ho ta bouřka nepotkala. Stačí se podívat do mobilu na naši aplikaci nebo do počítače na naše stránky,“ dodala Zuzana Peštová.  

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto

Štítky radar, Meteopress, výměna radaru, předpověď počasí, meteorologie, bouřky, déšť, Nýřany, bouřka, Česko, Plzeň, P3 Parks, střecha, střední Evropa, Evropa, Slovensko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Větší a výkonnější radar na západě Čech nám nově pošle přesná data o bouřích i dešti  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.