Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Nejvyšší soud odmítl dovolání důchodce, který schvaloval smrt tří vojáků z české patroly v Afghánistánu

Důchodce z Plzně na internetu veřejně chválil mudžahedína za smrt českých vojáků na zahraniční misi. Od soudu odešel s podmínkou, kterou dnes Nejvyšší soud v Brně potvrdil. Podle obžaloby senior schvaloval teroristický čin vraždy. Sebevražedný atentátník v srpnu 2018 usmrtil tři české vojáky včetně pětadvacetiletého Patrika Štěpánka z Mokrouš u Plzně.

Nejvyšší soud odmítl dovolání Antonína Dobnera, jenž podle pravomocného verdiktu schvaloval smrt tří českých vojáků v Afghánistánu. Zemřeli při sebevražedném útoku v roce 2018. Dobner dostal tříměsíční podmínku s odkladem na rok a půl. Výsledek neveřejného řízení u nejvyšší instance sdělila novinářům mluvčí Krajského soudu v Plzni Jana Rubášová.

„Bylo prokázáno, že obviněný schvaloval zločin vraždy, pro nějž také veřejně vychvaloval jeho pachatele," stojí v usnesení. Důchodce v komentářích pod článkem o události vyjadřoval sympatie a obdiv k útočníkovi. České vojáky označil za teroristy a válečné zločince.

„Ti čeští teroristé a váleční zločinci, co se podílejí na zločinné agresi vůči afghánskému lidu, našli svůj spravedlivý trest z rukou afghánských mudžahedínů. Ti tam zajisté zadarmo a s přesvědčením nebojovali. Zločinní amis židohůni mají tu drzost pro svoje cíle tahat do konfliktu i žoldáky z druhých států. Když tam bojoval Sovětský Svaz, tak tam ty druhý netahal, a nepáchal tam tolik válečných zločinů jako teďka amis židohůni,“ tak zněl jeden z příspěvků pod článkem o smrti tří českých vojáků na misi v Afghánistánu.

V dalších komentářích Dobner napsal, že se vojáci mise zúčastnili jen kvůli penězům a že je zabila jejich chtivost. Podle pravomocného verdiktu Dobnerovo jednání vybočilo z mezí svobody projevu a překročilo hranici společenské škodlivosti, pod kterou by ještě bylo možné považovat komentáře za přestupek. Na druhou stranu, justice dospěla k závěru, že nelze Dobnera soudit za přísněji postihovanou podporu terorismu. Za schvalování trestného činu, konkrétně vraždy, mu tak hrozilo maximálně roční vězení.

Tři čeští vojáci zahynuli na zahraniční misi v srpnu 2018, kdy se poblíž základny v Bagrámu odpálil sebevražedný útočník. Šestatřicetiletý rotný Martin Marcin (†36) a desátníci Kamil Beneš (†28) a Patrik Štěpánek (†25), který pocházel z Plzeňska. Vojáci byli na místě mrtví. Prezident Miloš Zeman je později in memoriam vyznamenal medailí Za hrdinství.

Čtete také:

Hodnocení článku je 72 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Armáda ČR

Štítky soud, schvalování teroristického činu, smrt českých vojáků, zahraniční mise

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nejvyšší soud odmítl dovolání důchodce, který schvaloval smrt tří vojáků z české patroly v Afghánistánu  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.