Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Středa 17. dubna 2024  |  Svátek má Rudolf
Bez reklam

Soud výrazně snížil muži trest za činnost u proruských separatistů, místo 20 let si odsedí šest

Podle odvolacího soudu se neprokázalo, že se Lukáš N. přímo zúčastnil bojů. Soudci sedmadvacetiletého opraváře z Karlovarska uznali vinným z účasti na organizované zločinecké skupině, nikoliv také z teroristického útoku. Verdikt je pravomocný. V září loňského roku mladíkovi vyměřil Krajský soud v Plzni dvacetiletý trest, Lukáš N. přitom stále tvrdil, že pouze pomáhal v kuchyni.

Podle rozsudku se muž nechal od separatistů vystrojit, vyškolit, vyzbrojit a zapojil se do týlové činnosti jejich složek. Mladík přiznal, že se v červenci 2015 vypravil přes Rusko na Ukrajinu a pobýval tam půl roku v kasárnách separatistů. Odmítl ale, že se aktivně účastnil vojenských úkolů. Tvrdil, že pracoval zejména v kuchyni, také prý opravoval školu a nemocnici a odklízel trosky po bombardování. V lednu 2016 přejel do Moskvy, na české ambasádě požádal o vydání pasu a odcestoval zpět do Česka.

Muž u soudů uváděl, že do Doněcka přicestoval za dívkou, se kterou se seznámil přes internet. Její známí mu podle něj nabídli místo u doněcké armády, on ale přistoupil jen na práci civilního zaměstnance, aby si vydělal peníze. Odvolacímu senátu sdělil, že provedl mladickou nerozvážnost. „Kdybych v té době věděl, že je to brané jako terorismus - to nikde nebylo řečený - tak bych tam nikdy na popud bývalé přítelkyně nenastoupil,” prohlásil.

Je to politický proces, tvrdil

Při odchodu z jednací síně ale řekl novinářům, že jeho proces je politický s že souvisí s tvrzením, že ruská zpravodajská služba GRU stála za výbuchy muničních skladů ve Vrběticích. „Do té doby, než se to řeklo, všichni ti kluci, co tam (na východní Ukrajině) jsou, dostávali podmínku," tvrdí.

České soudy už řešily více případů spojených s boji na Ukrajině. Bělorusovi Alexeji Fadějevovi uložily 21 let odnětí svobody, uprchlému Martinu Kantorovi o rok méně. Minulý týden pražský městský soud nepravomocně potrestal 21 lety vězení bývalého vojáka, uprchlého Martina Sukupa.

Obžaloba uváděla, že mladík působil v rozvědce, ve strážní službě i jako hlídka a že bojoval s ukrajinskými jednotkami, které bránily svrchovanost a územní celistvost své země. Jako důkaz sloužily jeho fotografie v uniformě a se zbraněmi či konverzace na sociálních sítích. Lukáš N. je ale vysvětloval tím, že jenom "machroval" a "frajeřil" a že snímky zachycující boje si ve skutečnosti stáhnul z internetu.

Tuto obhajobu se podle předsedy odvolacího senátu Martiny Zelenky nepodařilo vyvrátit. „Neexistuje žádný konkrétní jednoznačný důkaz, že se skutečně zúčastnil bojů. (...) Vychloubačné a chvástavé projevy vskutku nemusí být v souladu s realitou, zrcadlí jeho nevyzrálou osobnost. Má velmi silnou potřebu uznání," řekl soudce o dotyčném muži.

Do televize mluvil kvůli penězům

Mladík na Ukrajině poskytl rozhovor televizi, ve kterém tvrdil, že se zúčastnil bojů. U soudu řekl, že to udělal pro peníze a ve vypůjčené uniformě, odpovědi mu podle něj televizní štáb nadiktoval předem. „Mně tam pořád někdo kradl výplatu, takže jsem neměl peníze," podotkl. Připustil také, že se přihlásil do rozvědky - podle něj ale nikoliv z bojových důvodů, ale proto, že její členové měli různé výhody.

Za teroristický útok ve prospěch zločinecké skupiny Lukáši N. hrozilo až 26 let a 8 měsíců vězení. Plzeňský krajský soud mu původně uložil dvacetiletý trest, který navrhoval státní zástupce Martin Bílý. Za účast na organizované zločinecké skupině mohl nyní dostat trest v rozmezí tří až 12 let.

Doněcká a Luhanská oblast leží na samém východě Ukrajiny. Před konfliktem, který vypukl na jaře 2014, žilo v obou oblastech 6,6 milionu lidí. Proruští separatisté tam vyhlásili samozvané státy, Doněckou lidovou republiku a Luhanskou lidovou republiku. Ozbrojený konflikt si od té doby vyžádal tisíce mrtvých. Ukrajina a Západ obviňují z vojenské podpory separatistů Rusko, Moskva to popírá.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto YouTube/ Donbass Rose

Štítky soud, rozsudek, teroristický útok, bojové operace, boje na Ukrajině, separatisté, terorismus, Ukrajina, Krajský soud v Plzni, peníze, Karlovarský kraj, Rusko, Moskva, GRU, Česko, Městský soud v Praze, Doněcká lidová republika

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Soud výrazně snížil muži trest za činnost u proruských separatistů, místo 20 let si odsedí šest  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.