Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Po několika letech se uskuteční výlov Třemošenského rybníka, ryby budou k prodeji v městských sádkách

Kapry, amury a štiky budou ve středu 16. listopadu lovit městští rybáři ze čtvrtého největšího rybníka Bolevecké rybniční soustavy. Vylovené ryby si budou moci zájemci nakoupit před Vánocemi v městských sádkách. S upouštěním vody začali vodohospodáři už koncem října.

„Přípravy na výlov začnou již za časného rána, samotný výlov by měl skončit už před polednem. Hlavní lovenou rybou je kapr, amur a štika,“ popsal Martin Gregar ze Správy veřejného statku města Plzně a doplnil, že vylovené ryby budou tradičně k zakoupení před Vánocemi v městských sádkách. 

„V minulosti jsme většinou lovili Drahotínský rybník, letošní výlov Třemošenského rybníka je po šesti letech jeho prvním. Rybníky Bolevecké rybniční soustavy totiž slouží hlavně k rekreačním účelům,“ doplnil náměstek primátora pro oblast dopravy a životního prostředí Aleš Tolar (STAN).

Zážitkový okruh Spejbla a Hurvínka se rozrostl o nové sochy. Lidi přiměje k pohybu i je pobaví

Čtyři nové dřevěné sochy doplnily pětikilometrovou stezku v oblíbené oblasti boleveckých rybníků. Trasa vybízí nejen k procházce na čerstvém vzduchu, ale také přiblíží dětem zajímavosti z okolí. Tuto hravou atrakci Plzeň vytvořila jako poctu k...

 

K vypuštění Třemošenského rybníka došlo naposledy v roce 2016, kdy u jeho břehu vznikala nová cesta. Letošní vypuštění chtějí správci rybníka využít i k odstranění nepořádku z jeho dna.

„Po výlovu se začne Třemošenský rybník postupně napouštět. Rychlejšímu napouštění pomůže výlov menšího rybníka Nováčku, který proběhne týden poté. Právě posloupnost napouštění a vypouštění rybníků na Boleveckém potoce je v případě tohoto výlovu důležitá. Třemošenský rybník je po Šídlovském a Nováčku třetí v řadě na Boleveckém potoce,“ uvedla mluvčí magistrátu Eva Barborková.

Pomůže také snížení stavu vody v Šídlovském rybníce nutné před jeho opravou jižního břehu, které zvedne hadinu vody jak v Nováčku pod ním, tak v Třemošenském rybníce za ním po proudu Boleveckého potoka. Práce na opravě jižního břehu Šídlováku mají začít již v prosinci tohoto roku.

Třemošenský rybník je součástí Bolevecké rybniční soustavy, kterou nechalo město Plzeň vybudovat již v 15. století. Tehdy patřilo vaření piva a rybníkářství k nejvýnosnějšímu podnikání. Třemošenský rybník spolu se Seneckým ale vznikly až po roce 1734. V roce 1931 u něj byl založen první židovský skautský oddíl vedený a za války byl jediným rybníkem, kde se směli koupat Židé, proto se mu také říkalo Židovák. V roce 1992 se plocha rybníka zmenšila v souvislosti s budováním nové silnice do Třemošné, nyní činí 2,75 hektaru.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Správa městského statku města Plzně

Štítky výlov rybníka, Bolevecké rybníky, Třemošenský rybník, vánoční kapr, rybník, ryby, Vánoce, Plzeň, Aleš Tolar, Starostové a nezávislí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Po několika letech se uskuteční výlov Třemošenského rybníka, ryby budou k prodeji v městských sádkách  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.