Počasí dnes19 °C, zítra23 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Zážitkový okruh Spejbla a Hurvínka se rozrostl o nové sochy. Lidi přiměje k pohybu i je pobaví

Čtyři nové dřevěné sochy doplnily pětikilometrovou stezku v oblíbené oblasti boleveckých rybníků. Trasa vybízí nejen k procházce na čerstvém vzduchu, ale také přiblíží dětem zajímavosti z okolí. Tuto hravou atrakci Plzeň vytvořila jako poctu k letošnímu 130. výročí narození loutkáře Josefa Skupy. Právě on je duchovním otcem legendárních loutek Spejbla s Hurvínkem. Stezka vyšla na více než milion korun.

Okruh nabízí celkem deset stanovišť a spoustu úkolů, díky kterým se protáhnete a zároveň se příliš nezadýcháte. „Městu se podařilo dokončit pět a půl kilometru dlouhý okruh, na kterém návštěvníci najdou deset stanovišť se sochami Spejbla a Hurvínka. Jedná se o jeden ze způsobů, jak děti i dospělé motivovat k pohybu. Kromě různých pohybových úkolů se navíc návštěvníci dozvědí i o tom, jak správně běhat nebo se seznámí s historií místa a místní přírodou,“ popsal primátor Roman Zarzycký (ANO).  

Stezka je velmi interaktivní a díky QR kódům si také můžete přehrát veršovaný dialog mezi mrzutým taťuldou a poťouchlým Hurvínkem. Postavy nadabovali herci z pražského Divadla Spejbla a Hurvínka. „Spejbl s Hurvínkem jsou Plzeňáci a tato iniciativa města je pro nás nesmírně příjemná a sympatická. Naše paní ředitelka nás s Ondrou Lážnovským oslovila, abychom se ujali mluveného projevu. Ondřej přišel s nápadem, že bychom to zveršovali a dostalo by to šmrnc, rytmus a děti by to mohlo bavit,“ uvedl loutkoherec a představitel postaviček Spejbla a Hurvínka Martin Klásek při slavnostním otevření stezky loni v listopadu.

„Sošky přibyly na čtyřech zastaveních zážitkového okruhu – u hráze Šídlovského rybníka, u Kolomazné pece, u vyústění lávky poblíž Sofronky a u rybníka Rozkopaný pod přírodní památkou Doubí,“ popisuje Richard Havelka ze Správy veřejného statku města Plzně. Všechny sochy navrhla uznávaná scénografka Jana Bačová Kroftová a na jejich realizaci se podíleli čtyři sochaři.

Zážitkový okruh Spejbla a Hurvínka je volně přístupný. Start je na hrázi Šídlovského rybníka a 120 metrů od startu u chatové oblasti je první stanoviště. Odtud se pokračuje cestou, která vede přírodní rezervací Kamenný rybník ke Kolomazné peci, ke smírčímu kříži v údolí Merán, pak k pískovcové skále Pupek a rybníčku Vydymáček v Arboretu Sofronka, kde jsou celkem dvě stanoviště. „Z arboreta vede trasa přes nově vybudovanou lávku nad železniční tratí a čtyřproudou silnicí na Most k Třemošenskému rybníku a poté k rybníku Nováček u sídliště Košutka, kde putování končí,“ doplnil vedoucí Odboru sportu Magistrátu města Plzně Přemysl Švarc.

Za nové sochy včetně jejich instalace na jednotlivá stanoviště zaplatilo letos města 400 tisíc korun. Spolu s loňskou první etapou, tedy vytvořením stezky, umístěním tabulí a všech sošek Spejbla a Hurvínka na jejich stanovištích si realizace stezky vyžádalo celkem 1,15 milionu korun.

Ohodnoť článek

Foto Magistrát města Plzně, Zuzana Duzbabová

Štítky Josef Skupa, zážitkový okruh Spejbla a Hurvínka, loutky, tip na výlet, Spejbl, socha, rybník, Plzeň, Roman Zarzycký, Přemysl Švarc, ANO 2011, Divadlo Spejbla a Hurvínka, Hurvínek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zážitkový okruh Spejbla a Hurvínka se rozrostl o nové sochy. Lidi přiměje k pohybu i je pobaví  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.