Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Autovraky straší v ulicích města i dlouhé měsíce, nahlásit je mohou lidé přes aplikaci v mobilu

Odstavená a evidentně nepojízdná auta není v Plzni zas až tak těžké potkat. Většinou se objevují na sídlištích nebo v zapadlejších zákoutích města. Není ale výjimkou, že na špinavé auto bez kol narazíte i v husté bytové zástavbě přímo v samotném centru města. Co ale dělat, když vlastník auta nekoná?

Od roku 2017, bylo na území MO Plzeň 3 vyřešeno 127 vraků. Jen od  letošního srpna jich bylo v aplikaci PlzniTo po celé Plzni nahlášeno 71.

„Na tyto dva vraky tu u nás v ulici koukám dva měsíce. Ještě nedávno měla obě auta i SPZ. Občas se kolem nich ochomýtají podivné existence. Městská policie tudy poměrně často projíždí, ale nevím, jestli se ve věci něco děje. Ničemu nepřekážejí a lze tudy projet, ale zabírají místa na parkování, kterých tu opravdu moc není,“ krčí rameny jeden z obyvatelů ulice Zikmunda Wintra na Jižním Předměstí.

Za pravdu mu dává i další obyvatelka, která kolem každý den prochází. „Auta se tu objevila snad přes noc, krátce poté, co tu začala rekonstrukce bývalé ubytovny. Jedno z nich už nemá kola, druhému upadl výfuk,“ popisuje.

Podle zákona se za silniční vrak považuje vozidlo, které je v takovém technickém stavu, že je nezpůsobilé k provozu na pozemních komunikacích a jeho zprovoznění by si vyžádalo opravu či výměnu podstatných částí. Také se za vrak považuje vůz, který není možné identifikovat prostřednictvím identifikačního čísla umístěného na karoserii nebo rámu vozidla, za čelním sklem nebo na výrobním štítku.

V ulicích se můžete setkat i s takovým vozem, který sice nelze považovat za vrak, ale je evidentní, že delší dobu nebyl v provozu. „V tomto případě je třeba nejprve zjistit, zda má automobil platnou technickou kontrolu. Při zjištění, že je šest měsíců propadlá, vyzve vlastník komunikace provozovatele k odstranění vozidla z komunikace do dvou měsíců. Pokud se tak nestane, bude vozidlo odstraněno vlastníkem komunikace. Vše je v gesci vlastníka komunikace a tím je Správa veřejného statku města Plzně (SVSMP),“ vysvětluje Jaroslav Větrovec z Odboru dopravy a životního prostředí centrálního městského obvodu.

Pokud takové odstavené kusy uvidíte, můžete kontaktovat vlastníka komunikace, tedy už zmíněnou SVSMP nebo to nahlásíte přes aplikaci PlzniTo, kde pak dál můžete sledovat, jak se věci postupuje. A jak to vypadá s našimi vraky ve Wintrovce? Oba vozy už koncem srpna někdo už obyvatelů přes aplikaci nahlásil. Odpověď byla jednoznačná. Modrá mazda, u níž chybí kola, byla uznána jako vrak. „Probíhají úkony k odstranění vozidla z komunikace,“ stojí v hlášení SVSMP z 26. října. Červený renault ale budou lidé nejspíš v ulici ještě nějaký čas potkávat. „Nejedná se o vrak ani o dlouhodobě odstavené vozidlo ve smyslu zákona o pozemních komunikacích,“ dodává SVSMP. V době vydání tohoto textu byla vozidla stále na svém místě. 

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Zuzana Duzbabova

Štítky autovraky, dlouhodobě odstavené vozidlo, Správa veřejného statku, odtah vozu, parkování, doprava, Plzeň, Renault, Mazda

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Autovraky straší v ulicích města i dlouhé měsíce, nahlásit je mohou lidé přes aplikaci v mobilu  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.