Počasí dnes23 °C, zítra27 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Válečný veterán George Thompson oslavil 98. narozeniny, klub vojenské historie po něm pojmenoval tank

Plzeň je mým druhým domovem, říkává s oblibou válečný veterán George Thompson, který se svými spolubojovníky v květnu 1945 osvobodil Nýřany a dále pokračovali směrem do západočeské metropole. Thompson se pravidelně účastní Slavností svobody a letos jel dokonce v čele Convoy of Liberty přímo na tanku. V sobotu oslavil tento hrdina 98. narozeniny a dostal velmi originální dárek - Klub vojenské historie 16th Armored Division po něm pojmenoval svého ikonického Shermana.

Klub vojenské historie 16thAD pečuje o více než dvě desítky kusů historické vojenské techniky. Jde o průzkumná vozidla, polopásové transportéry, nákladní automobily, ikonické Jeepy i legendární střední tank Sherman. Členové klubu se pravidelně účastní oslav osvobození a sami organizují i týdenní Liberty Run, který připomíná postup americké armády od česko-německých hranic až do Plzně.

„Jsme velmi potěšeni, že můžeme panu Georgi Thompsonovi popřát k jeho 98. narozeninám všechno nejlepší, pevné zdraví a vitalitu a budeme se těšit se na naše setkání v příštím roce. Na počest jeho narozenin a dlouholetého přátelství jsme se rozhodli pojmenovat náš tank Sherman jeho jménem,“ uvedl Pavel Rogl z Klubu vojenské historie 16th Armored Division 

George Thompson při svých návštěvách rád mluví o svém vztahu k Plzni a několikrát uvedl, že zde má dokonce víc přátel než doma v Americe. Což zopakoval i ve svém videovzkazu, který zveřejnili fanoušci vojenské historie. „Jsem šťastný, že na mě kamarádi z České republiky myslí. Jsou to moji nejlepší přátelé na celém světě,“ říká osmadevadesátiletý Thompson.  

George Thompson je i přes svůj vysoký věk velmi aktivní, což dokládají i jeho pravidelné účasti v rámci Slavností svobody. Letos měl jedno velké přání, projet se v čele kolony. Členové klubu mu tento sen rádi vyplnili.

„Česká republika je mým druhým domovem. Má žena byla původem z Čech, moji přátelé na studiích byli Češi, vyrůstal jsem s komunitou českých farmářů v Texasu, od nichž jsem se naučil české slovo ‚pivo‘. Cítím se s vámi dobře a jsem v Plzni rád. Uvidíme, zda mi to věk dovolí i v příštím roce,“ sdělil Thompson letos v květnu v rámci plzeňských oslav.

„Svoboda není zadarmo.“

Thompson se v rámci Slavností svobody účastnil vernisáže výstavy i řady pietních aktů. Během svých proslovů vždy zopakoval, aby si lidé své svobody vážili. „Pamatujme si, že svoboda není nikdy zadarmo a nemůžeme ji chápat jako samozřejmost,“ uvedl při setkání u pomníků Díky, Ameriko!

George Thompson se narodil 1. října 1924 na farmě poblíž malého městečka v Kansasu. Do armády se zapsal jako dobrovolník, když mu bylo teprve devatenáct let. Po absolvování výcviku nastoupil ke slavné 16. obrněné divizi. Jeho cesta do Československa vedla přes Francii a Německo. Dne 6. května 1945 se podílel na osvobození Nýřan, kde zajali mnoho Němců. Poté jeli přímo na plzeňské letiště. Dlouho se ale v západočeské metropoli nezdržel a po 8. květnu pokračoval zpátky přes Mariánské Lázně zpět do německého Řezna.

Poprvé se do Československa vrátil až v roce 1991. Osobně se setkal s prezidentem Václavem Havlem a kdykoli přijede, navštíví také Nýřany. Dnes žije v Oregonu.

FOGALERIE: Convoy of Liberty 2022

Neděle, 8. května 2022, 14:11

FOGALERIE: Convoy of Liberty 2022
FOGALERIE: Convoy of Liberty 2022
 

Čtete také:

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Klub vojenské historie16th Armored Division CZ

Štítky válečný veterán, Slavnosti svobody, osvobození Plzně, George Thompson, Klubu vojenské historie, vojenská historie, narozeniny, Plzeň, slavnost, Nýřany, veterán, Česko, Jeep, Armáda Spojených států amerických, Václav Havel, Amerika

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Válečný veterán George Thompson oslavil 98. narozeniny, klub vojenské historie po něm pojmenoval tank  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.