Počasí dnes13 °C, zítra20 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Jak se poprat se změnou klimatu řeší řada projektů, ty nejlepší si odnesou ocenění Adapterra Awards

Zelené střechy, nakládání s dešťovou vodou i soběstačné domy. To je jen pár příkladů projektů, které si dávají za cíl přizpůsobit města i krajinu klimatickým změnám. Ocenit ty nejlepší z nich a inspirovat ostatní se snaží soutěž Adapterra Awards. Letos se do užšího výběru dostalo jednadvacet nápadů. Mezi nimi je rokycanský Park u Rakováčku, který pomáhá zmírňovat následky povodní a zároveň je to i místo, kde trávit horké letní dny.

Ze 78 projektů vybrala odborná porota nejlepších 21. Dále pak rozhodnou ve čtyřech kategoriích jako jsou Volná krajina, Zastavěná území, Pracovní prostředí a Náš domov. Cenu sympatie pak vybírá veřejnost prostřednictvím online hlasování. Mezi finalisty jsou například projekty, které řeší nakládání s dešťovou vodou, obnovu mokřadů, zelené střechy i je zde i zástupce z našeho regionu - rokycanský park.

Park u Rakováčku v Rokycanech

Rakovský potok, pojmenovaný po početné populaci chráněného raka kamenáče už nehyzdí žádné uměle narovnané koryto, voda nyní přirozeně teče a klikatí se nově vytvořeným parkem. Díky tomu se podařilo i prodloužit délku toku na 538 metrů.

Park Šťáhlavská u Rakováčku vznikl na dříve téměř nevyužívaných pozemcích města Rokycan mezi ulicemi Šťáhlavská, Sokolská a ulice Boženy Němcové. Tyto pozemky protínalo uměle vytvořené, napřímené a betonem opevněné koryto Rakovského potoka.

Díky snížení části širokého koryta pomáhá předcházet dopadům, když se zvedne při vydatných deštích hladina vody. Během stavby se odvezlo na skládku 16 487 metrů krychlových nekvalitní zeminy. Výstavba zahrnovala i specializovaný záchranný přenos raků, kdy zde odborníci napočítali okolo 1500 raků kamenáčů.

Potok je vystlaný pečlivě vybranými kameny, aby vyhovovaly místním rakům. Snížené části širokého složeného koryta jsou osázené pevně a hluboko kořenícími rostlinami, aby je voda neodplavila. Okolí potoka pak tvoří květnaté louky a travnaté plochy. Přes potok je možné přecházet například přes lanový mostek. Samotný park je doplněn o atrakce pro děti jako jsou tunely z vrbového proutí nebo různé prolézačky. Vydovádět se tu mohou děti i v zimě, kdy nechali projektanti zbudovat v jižní části parku i svah pro sáňkování.

Veřejnost může hlasovat na webových stránkách adapterraawards.cz až do konce září.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Vojta Herout, www.vojtaherout.com

Štítky ekologie, eko, životní prostředí, anketa, klima, Adapterra Award, projekt, potok, klimatické změny, ocenění, Božena Němcová, Rokycany

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jak se poprat se změnou klimatu řeší řada projektů, ty nejlepší si odnesou ocenění Adapterra Awards  |  Rokycansko  |  Z kraje  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.