Počasí dnes24 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

FOTO: Kůň upadl a nedokázal se sám zvednout, znovu na nohy ho postavili hasiči s jeřábem

Na kluzkém blátě podjely nohy statnému koni a nedokázal se sám zvednout. V případě takového zvířete se může jednat o fatální problém, proto na místo okamžitě vyjeli hasiči. Na dvůr statku v Plískově na Rokycansku zajeli se automobilovým jeřábem a oře opatrně po milimetrech zvedli.

Bylo krátce před polednem, když se na linku 150 dovolal statkář s tím, že mu na dvoře upadl kůň a on má strach o jeho zdraví. Na místo vyjeli hasiči ze Zbirohu a profesionální jednotka z Rokycan. Velitel zásahu posléze na místě vyhodnotil, že bude nejlepší využít speciální techniku z nedalekého Záchranného útvaru HZS ČR, tedy automobilový jeřáb.

Z trubky se ozývalo zoufalé mňoukání kotěte, zvířete se po vyproštění ujal jeden z hasičů a dal mu jméno Štístko

Příběh s dobrým koncem napsal dobrovolný hasič z Folmavy na Domažlicku Patrik Maliňák. Spolu s kolegy zasahoval u záchrany kotěte, které nešťastnou náhodou spadlo do trubky a nemohlo se dostat ven. Místní obyvatelé uváděli, že slyšeli mňoukání...

„Pod koně byly podsunuty široké vyprošťovací popruhy, které byly navázány na rameno automobilového jeřábu a za naprosto "milimetrové chirurgické" práce byl kůň následně postaven na nohy,“ přibližují zásah zbirožští hasiči. Podle jejich slov bylo zásadní, aby se kůň po uvolnění podpory v popruzích dokázal sám udržet na nohou a zvládl se rozejít.

„U takovýchto událostí hraje roli každá vteřina a bohužel každá přibývající hraje vždy v neprospěch zvířete a všech zasahujících. Zhruba po 10 minutách byla podpora pod koněm uvolněna a kůň byl schopen se bez podpory udržet na nohou a rozchodit se. Takové zásahy pro nás mají obrovskou váhu a jsme vždy nesmírně šťastní, když mají dobrý konec,“ uzavírají hasiči.

FOTOGALERIE: Hasiči pomáhali koni na nohy

Čtvrtek, 1. února 2024, 08:25

FOTOGALERIE: Hasiči pomáhali koni na nohy
FOTOGALERIE: Hasiči pomáhali koni na nohy

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Hasiči města Zbiroh, Záchranný útvar HZS ČR

Štítky záchrana zvířete, vyproštění koně, jeřáb, hasiči Zbiroh, pomoc zvířeti, nehoda na statku

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTO: Kůň upadl a nedokázal se sám zvednout, znovu na nohy ho postavili hasiči s jeřábem  |  Rokycansko  |  Z kraje  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.