Počasí dnes20 °C, zítra19 °C
Pondělí 9. září 2024  |  Svátek má Daniela
Bez reklam

Mrtník s 350 obyvateli se stal vesnicí Plzeňského kraje roku 2024

Titul Vesnice roku Plzeňského kraje si pro letošní rok zasloužil Mrtník na severním Plzeňsku. Komise ocenila například obnovu mateřské školy i svépomocí postavený sportovní areál. Hodnotitele zaujal také kulturní život v obci, kde žije 350 obyvatel. Mrtník nyní postupuje do celostátního kola, které se bude konat 21. září.

„Do soutěže se mohly zapojit obce, města nebo městyse vesnického charakteru do velikosti 7 500 obyvatel. Samotnou soutěží se snažíme ocenit a podpořit aktivitu obcí, jejich představitelů ale také obyvatel, kteří zvelebují své okolí, rozvíjí tradice a zapojují se do společenského života obce,“ říká náměstek hejtmana Petr Vanka (ANO). Do letošního kola se přihlásilo 19 obcí, což je o jednu méně než v loňském roce.

Obec Mrtník, která získala Zlatou stuhu a postupuje do celostátního kola, nejlépe ze všech splnila všechna hodnocená kritéria. „Řadu svých aktivit se jí daří uspořádat svépomocí, ať už jsou to společenské akce, sportovní soutěže, masopusty anebo plesy. Udržování takovéto pospolitosti v obci s téměř 350 obyvateli, kteří dokáží zvelebovat svůj domov a rozvíjejí tradice, patří k tomu nejcennějšímu, co vytváří to pravé místo pro život. To se očividně Mrtnickým skvěle daří,“ doplnil Vanka. „Jsou to právě malé obce, které jsou typickými sídly v našem kraji i přesto, že metropolí je Plzeň. Život v malých vesnicích, městysích i městech plyne zcela jinak než v naší metropoli,“ dodal hejtman Plzeňského kraje Rudolf Špoták (Piráti).

Hodnocení článku je 66 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Se svolením obce Mrtník

Štítky Vesnice roku, Mrtník, soutěž, život v obci, život na vesnici, kulturní život, Plzeňský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Mrtník s 350 obyvateli se stal vesnicí Plzeňského kraje roku 2024  |  Plzeňsko  |  Z kraje  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.