Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Slavná silvestrovská jízda s pochodněmi po nejprudší české sjezdovce letos nebude

Ani letos se neuskuteční legendární silvestrovská jízda s pochodněmi po nejprudší české sjezdovce Šance na šumavském Špičáku. Jízdou se s uplynulým rokem tradičně loučí členové Horské služby a šumavští lyžaři. V minulých létech se akce nemohla uskutečnit vzhledem k nedostatku sněhu, tentokrát jízdu překazila protikoronavirová opatření.

„Několik let po sobě nám to nedovolil nedostatek sněhu. Tak jsme Šance alespoň sbíhali. Letos nám sice počasí přeje, sněhu je dostatek, ale vzhledem k nouzovým opatřením v souvislosti s Covid-19 takovou akci nesmíme uspořádat. I tak ale budou všichni naši členové v duchu s vámi, našimi kamarády a milovníky hor,“ komentoval situaci Michal Janďura, náčelník Horské služby Šumava a popřál všem úspěšný rok 2021, plný především zdraví a spokojenosti.

Připomněl také tradiční pozdrav, kterým se HS a šumavští lyžaři s rokem loučí: „Hodně štěstí v novém roce, ať se Vám vše vydaří, to Vám přeje Horská služba a šumavští lyžaři!“ Tradice silvestrovského sjezdu na Špičáku sahá až do roku 1948, kdy byla na Šumavě založena Horská služba. Tehdy ještě nebyly svahy Špičáku zalesněny tak jako dnes a silvestrovský sjezd se odehrával zhruba tam, kde se nyní nachází sjezdová trať č. 2.

Tradice byla přerušena v roce 1951, kdy bylo zřízeno pohraniční pásmo, a Špičák byl spoután krunýřem železné opony. V roce 1957 byl opět silvestrovský sjezd s pochodněmi obnoven a lyžaři startovali zhruba v polovině nynějších Šancí. Od roku 1972 se Šance začaly sjíždět celé, a kromě dvou ročníků, které se nekonaly kvůli nedostatku sněhu, nebyl tento každoroční zvyk přerušen.

„Zakladatelé tohoto tradičního rozloučení byli Antonín Říha a Jiří Bárta. V pozdějších dobách na ně navázali Vlastík Maxa, pan Ticha, Franta Chroust a mnoho dalších členů Horské služby. Každý sjezd je vždy doplněn troubením večerky na trubku,“ doplnil náčelník Janďura. Akci vždy sledovaly na dojezdu sjezdovky stovky lidí, další návštěvníci Šumavy pak sledovali atraktivní podívanou z mnoha jiných míst. V cíli jízdy se zapálil dřevěný letopočet uplynulého roku a nechyběl ani ohňostroj.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Richard Beneš + Horská služba

Štítky horská služba, sjezd s pochodněmi, silvestrovská jízda, nejprudší sjezdovka, Šance, tradice, sjezdovka, lyžař, Špičák, Šumava, Jiří Bárta

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Slavná silvestrovská jízda s pochodněmi po nejprudší české sjezdovce letos nebude  |  Klatovsko  |  Z kraje  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.