Počasí dnes28 °C, zítra20 °C
Neděle 8. září 2024  |  Svátek má Mariana
Bez reklam

Tetřevům se na Šumavě daří, díky rozšíření klidových územích jejich populace pomalu rostou

Populace kriticky ohroženého tetřeva hlušce na území národních parků Šumava a Bavorských les roste. Dokazují to výsledky monitoringu z přelomu let 2022 a 2023, podle kterých se populace zvětšila o 250 zvířat. Podle odborníků za to může rozšíření klidového území. Tetřev hlušec má na Šumavě především v oblasti Březníku, Špičníku, Blatného vrchu a v Podroklaní jedinou životaschopnou populaci ve střední části západní Evropy.

„Výsledky vzorků odebraných v zimě 2022/ 2023 byly pro obě správy národních parků pozitivním překvapením. Pokud se budou tetřeví populace takto vyvíjet i nadále, je její dlouhodobé přežití zajištěno,“ pochvaluje si ředitelka Správy NP Bavorský les Ursula Schuster.

Tetřeví populace zůstává v samém jádru národních parků, kde už desítky let probíhají nerušené přírodní procesy a dlouhodobě je přístup do těchto míst omezený na vyznačené turistické trasy.

Podle výsledků monitoringu, který na svých územích prováděly oba národní parky na přelomu let 2022 a 2023, jich tehdy výzkumníci v napočítali 867. Je to o 250 zvířat více než v měření o šest let dříve.

„Jedná se například o oblast zahrnující Modravské slatě, nebo oblast Plesné či Trojmezenského pralesa. Významná populace se stále drží v Královském Hvozdu. Tetřevi se vyskytují také v oblasti Javoru, Smrčiny a existenci tohoto kriticky ohroženého druhu jsme potvrdili i v Boleticích. Z těchto dat vyplývá, že v území s regulací návštěvnosti má nejlepší podmínky k životu, vyskytuje se zde častěji a bez regulace návštěvnosti by hrozilo snížení početnosti,“ upozorňuje ředitel Správy NP Šumava Pavel Hubený.

Tetřevy lze na Šumavě fotografovat jen v režimu

V režimu „přísně tajné“ probíhá fotografování kriticky ohrožených tetřevů na Šumavě. Známý plzeňský fotograf fauny i flóry a autor mnoha fotografických publikací o přírodě Jaroslav Vogeltanz, prozradil redakci Plzeňské Drbny, jak vypadá...

Podle správy parku se na nárustu populace zásadně podílí rozšíření území bez lidských zásahů. Například v roce 2017 zůstalo v obou národních parcích bez lesnického managementu 31 000 hektarů, v roce 2023 to bylo už 47 000 hektarů. „Na takto velkém území mění polomy a kůrovec strukturu smrkového lesa a přirozená obnova vytváří rozmanité a členité lesy, které jsou velmi vhodné pro tento druh,“ uvedl mluvčí NP Šumava Jan Dvořák

Podle něj je také zřejmé, že za nárůstem tetřeví populace na Šumavě a v Bavorském lese stojí omezení vstupu do jádrových území tetřeva hlušce. „Monitoring nám sice potvrzuje, že se tetřev vyskytuje jak v klidových územích, tak i v místech, kde mohou lidé chodit bez omezení. Avšak zásadně se liší početnost tetřevů v jednotlivých lokalitách. Většina výskytu populace je totiž koncentrována v místech, kde je návštěvnost regulována zcela nebo cíleně na značené stezky,“ vysvětluje náměstek ředitele Správy NP Šumava Martin Starý.

Šumavský hraniční přechod Modrý sloup se možná dočká otevření. Projednám to s ministrem, přislíbil prezident

Svůj dvoudenní pobyt v Plzeňském kraji zakončil prezident Petr Pavel návštěvou Domažlicka a Šumavy. Se starosty obcí i s vedením národního parku jednal mimo jiné také o zpřístupnění hraničního přechodu Modrý sloup, který propojuje Březník a vrchol...

„Aktuální čísla početnosti populace potvrzují, že naše pravidla omezení vstupu byla a jsou správná a jsou důležitá. Pokud jsou tetřevi v zimě vyplašeni, může to vést k jejich úhynu vyčerpáním. Vyrušování je problematické také při odchovu mláďat. Pokud vyplašíme tetřeví slepici od kuřat, může to vést k úhynu mláďat,“ varuje Ursula Schuster.

Výsledky aktuálního monitoringu tetřeví populace čekají ještě podrobnější rozbor. A už nyní je jisté, že se stejný, podrobný monitoring tetřeva na území NP Šumava a Bavorského lesa bude opakovat ještě před rokem 2030.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Jaroslav Vogeltanz,

Štítky NP Šumava, NP Bavorský les, národní park, Šumava, ochrana přírody, klidová území, tetřev hlušec, monitoring

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Tetřevům se na Šumavě daří, díky rozšíření klidových územích jejich populace pomalu rostou  |  Klatovsko  |  Z kraje  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.