Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Slavná Roklanská chata v srdci Šumavy zatím k zemi nepůjde, stavební úřad nepovolil její demolici

Slavná Roklanská chata nedaleko vrcholu Březník poblíž Modravy na Klatovsku zatím zůstane stát. Rozhodl o tom stavební úřad v Kašperských Horách. O odstranění zchátralého objektu usilovala Správa národního parku Šumava. Argumentovala tím, že je chata ve špatném stavu a napadla ji dřevomorka. Proti demolici vznikla také petice, která má k dnešnímu dni přes pět tisíc podpisů. Proti rozhodnutí úřadu se park odvolá.

Přístup z české strany k Roklanské chatě není legálně prakticky možný, protože by vedl přes ostrůvky přírodních zón (dříve I. zóny národního parku.) Ale je možné po 15. červenci přijít k Roklanské chatě z německé strany po hraničním chodníku. Jde o náročnou celodenní pěší tůru, která měří 12 kilometrů a vede z Bavorska od parkoviště pod údolní nádrží Frauenau. Turisté musí překonávat stoupání více než 720 metrů. Samotná chata se nachází ve výšce asi 1200 metrů.

Park žádal o demoliční výměr na chatu v zóně s nejvyšším stupněm ochrany přírody loni kvůli špatnému stav objektu. Úřad ale minulý týden vydal rozhodnutí, podle něhož park neprokázal vlastnictví objektu, uvedl to Klatovský deník. Park se proti rozhodnutí odvolá ke krajskému úřadu.

„Správa národního parku podle našeho názoru neprokázala, že je vlastníkem Roklanské chaty. Stavba není zapsaná v katastru, je tam zapsaný pouze pozemek," řekl vedoucí kašperskohorského stavebního úřadu Jan Eger. Dokumenty, které park dodal, podle něj dokládaly vlastnictví původní hájenky, ale nikoliv chaty.

„Jsme přesvědčeni o tom, že naše vlastnictví je podle nás nezpochybnitelné, a proto budeme podávat odvolání ke krajskému úřadu," uvedl mluvčí národního parku Jan Dvořák. Park podle něj požádal o demoliční výměr loni v létě. „Na místě proběhlo v srpnu místní šetření, požádali nás ještě o dodání dokumentů, což jsme udělali a čekali jsme na rozhodnutí. Před koncem roku jsme podali podnět pro nečinnost stavebního úřadu," doplnil.

Proti zbourání chaty se postavili turisté, vznikla i petice, kterou dosud podepsalo přes pět tisíc lidí. „Rozhodnutí nás potěšilo, protože jsme usilovali o to, aby chata byla zachráněna. Zamítnutí žádosti o demolici bereme jako první krok. Teď se tam sice nesmí, ale bývala tam cesta a já si myslím, že jednou tam zase bude a lidé se tam vrátí, mají právo vidět přírodu,“ řekl deníku místopředseda Klubu českých turistů Ladislav Macka. Park ale už dříve uvedl, že chatu rozhodně nebude rekonstruovat.

Šumavský hraniční přechod Modrý sloup zůstane nadále nepřístupný, rozhodlo ministerstvo

Přání mnoha turistů zůstává nadále nevyslyšeno. Legendární hraniční přechod Modrý sloup, propojující Březník a vrchol Luzného v Bavorském lese, zůstane nadále nepřístupný. Ministerstvo životního prostředí jako odvolací orgán zastavilo řízení a...

 

Chatu v blízkosti hranic s Německem postavilo Ředitelství státních lesů a statků v letech 1936 až 1937. Chtělo nahradit chátrající Roklanskou hájenku opodál. V roce 1938 chatu zabralo Německo jako součást Sudet. Po roce 1945 ji Německo pravděpodobně vrátilo Státním lesům a od roku 1951 byla součástí roty Pohraniční stráže. V roce 1992 ji převzala Správa NP Šumava a používala ji k občasnému přespání výzkumníků a jako loveckou chatu.

„Betonová část chaty je ve špatném stavu a dřevěná zase zasažena dřevomorkou," popisoval loni na podzim Dvořák. Demolici plánoval park letos v létě, aby co nejméně rušila populaci tetřeva hlušce. Místo vyhledává řada turistů, přestože stojí v přírodní zóně, do níž smí lidé vstupovat pouze po povolených stezkách a k Roklanské chatě žádná oficiální cesta nevede.

Bývalá turistická útulna i přes svůj současný žalostný stav láká různé dobrodruhy k přespání. „Snažíme se stále zabezpečovat přístup do chaty, ale stává se, že najdeme vypáčené dveře, nebo okna. Lidé dovnitř lezou a teď opravdu nikdo neví, kdy to celé spadne,“ varoval Dvořák.

Kvůli záchraně Roklanské chaty se už před lety uvažovalo o jejím zařazení na seznam kulturních památek. Tato iniciativa však narazila na ministerstvu kultury, které chatu odmítlo prohlásil kulturní památkou zejména vzhledem k jejímu žalostnému stavu. Pro byl ale například Plzeňský kraj.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Richard Beneš

Štítky Roklanská chata, demolice Roklanské chaty, NP Šumava, Jan Dvořák, demolice, stavební úřad

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Slavná Roklanská chata v srdci Šumavy zatím k zemi nepůjde, stavební úřad nepovolil její demolici  |  Klatovsko  |  Z kraje  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.