Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Chodské slavnosti letos budou, uskuteční se v omezeném rozsahu

Místo pěti pódií jen jedna scéna i méně stánků. To bude podoba letošních Chodských slavností, které se uskuteční v termínu od 13. do 15. srpna. Jejich konání schválila rada města. Konat se bude také Vavřinecká pouť. Zatím ale není jasné, kolik lidí se bude moci bohoslužby účastnit.

V loňském roce se museli milovníci Chodských slavností spokojit s online pořady. Nyní se konečně dočkají, byť v menším měřítku.

,,Základní schéma je nastaveno. Prodejní stánky budou povoleny jen na náměstí, případně na Chodském náměstí a půjde jen o ty s řemeslnými výrobky. Určitě budou rozestavěny tak, aby byly dodrženy patřičné rozestupy. Na dolní části náměstí pak bude vymezena plocha pro diváky připravených představení, které se oproti jiným letům odehrají pouze na tomto jediném místě," shrnul místostarosta Domažlic Stanislav Antoš.

Právě v tomto prostoru se muset návštěvníci prokázat dokladem o očkování či o testování. Uskutečnit by se měla i Vavřinecká pouť, kolik lidí se ale bude moci mše zúčastnit rozhodnou platná opatření proti šíření nákazy koronavirem.

Na Chodské slavnosti jezdilo před pandemií kolem 80 tisíc lidí z celé republiky, z Německa i dalších zemí. V mnohahodinovém programu na několika scénách se vždy za víkend vystřídalo i pět stovek účinkujících. Na náměstí tradičně vyrůstaly stovky stánků, kde byly k dostání oblíbené chodské koláče nebo keramika.

Nošení lidového kroje je jednou z možností, jak si uchovat odkaz předků, říká švadlena Marie Kopecká

Myslíte si, že kroje už nejsou v módě? Paní Marie Kopecká by s vámi rozhodně nesouhlasila. Už roky se jako jedna z mála věnuje ručnímu šití lidových oděvů, a protože je z malé obce na Domažlicku, má k nim vztah už od malička. Tato práce je časově...

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Město Domažlice

Štítky Chodské slavnosti, Domažlice, tradiční, Vavřinecká pouť, tradice, slavnost, Stanislav Antoš, Německo

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Chodské slavnosti letos budou, uskuteční se v omezeném rozsahu  |  Domažlicko  |  Z kraje  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.