Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Netradiční prohlídka v netradičním čase! To je Hradozámecká noc

Památky se v netradiční době a s netradičním programem otevřou v noci ze soboty na neděli. Do akce se zapojilo i osm hradů a zámků v Plzeňském kraji. V kladrubském klášteře se například dozvíte vše o prvním vozítku, co se dostalo na Měsíc. Na Kozlu se návštěvníci například vrátí do dob, kdy zámek patřil rodu Valdštejnů.

Lunochod v kladrubském klášteře

Ve spolupráci s hvězdárnou v Rokycanech a Plzni si organizátoři v Kladrubech připravili zajímavou přednášku o tomto první mvozítku, které se dostalo až na povrch Měsíce. Dokázal po něm nejen jezdit, ale i prozkoumat část jeho povrchu. Poprvé se tak stalo v roce 1970. Letos je tomu právě 50. let, kdy sovětská kosmická sonda Luna 17 přistála na povrch našeho souputníka – Měsíce a vysadila na povrch zvláštní vozítko – Lunochod 1. Přednáška také přiblíží období velkých vesmírných závodů mezi USA a SSSR. Začíná se v 18:30 a vstup je zdarma.

Netradiční prohlídka na Kozlu

Historií rodu Valdštejnů se projdou návštěvníci, kteří zavítají na zámek Kozel. Diváci se stanou svědky převodu zámku do rukou Kristiana Valdštejna či prodeje Valdštejnských strojíren Emilu Škodovi. Na závěr bude oko návštěvníka potěšeno secesním tancem v zámeckém divadle. Konkrétní časy prohlídek najdete na webových stránkách zamek-kozel.cz.

Na Švihově to bude o promítání

Hrad na hradě, tak se jmenuje program, který si připravili na Švihově. Během večera budou moci návštěvníci zhlédnout amatérské filmy o hradních zříceninách na západě Čech, které jsou spjaté s královským sudím Půtou Švihovským. Na programu je toho ještě mnohem více a vše potřebné naleznete ZDE.

Do Hradozámecké noci se ještě zapojily také další památky jako je zámek Červené Poříčí, zámek Manětín, hrad Rabí, zámek v Tachově a hrad Velhartice. Program a přehled všech objektů, které se takto netradičně otevřou veřejnosti, můžete nalézt na stránkách Národního památkového ústavu.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto NPÚ

Štítky Tipy na výlet, Švihov, Kozel, Kladruby, Plzeňský kraj, zámek, hrad, Hradozámecká noc, Měsíc, Vesmírný závod, Plzeň, Emil Škoda, Luna 17, Půta Švihovský z Rýzmberka, Rokycany

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Netradiční prohlídka v netradičním čase! To je Hradozámecká noc  |  Z kraje  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.