Počasí dnes4,2 °C, zítra3,2 °C
Neděle 23. února 2025  |  Svátek má Svatopluk
Bez reklam

Kvalita piva v hospodách se výrazně zlepšila, ukazuje pivovarské ocenění

Autoři | Foto Plzeňský Prazdroj

Kvalita čepovaného piva v českých podnicích stále roste. Ukazuje to ocenění Hvězda sládků, které od roku 2019 uděluje hospodám, restauracím a barům Plzeňský Prazdroj. Podmínkou je vynikající péče o čepované pivo. Za šest let se počet oceněných hospod zvýšil skoro trojnásobně. Pro rok 2025 ocenění získalo již 892 podniků.

„Jsme moc rádi, že více než tři čtvrtiny hospod, které hodnotíme, dokážou vysokou kvalitu držet dlouhodobě a vybojují si ocenění opakovaně. To je důkaz, že se jim důraz na péči o pivo vyplácí. Z našich dat totiž vyplývá, že pivař spokojený s kvalitou piva si při jedné návštěvě dá v průměru o jedno malé pivo navíc. A to se pak odráží i v prosperitě podniků,“ říká vrchní obchodní sládek Plzeňského Prazdroje Vojtěch Homolka

Pro letošní rok získalo ocenění 892 provozoven, což je podle tiskového mluvčího Plzeňského Prazdroje Zdeňka Kováře o sedm procent více než loni. Pozici z loňského roku obhájilo 78 procent podniků. Samotnému udělení Hvězdy sládků předchází komplexní hodnocení podniku. Obchodní sládci Prazdroje se při něm soustředí na technické parametry, jako je správné skladování piva, správné používání tlačných plynů, pravidelnost a kvalita sanitace pivních cest, čistota výčepní techniky a mytí pivního skla. Hodnotí se také správné čepování během celého dne. 

Na kvalitu piva si podle Homolky nepotrpí jen velké podniky s vysokou výtočí, ale roste i počet těch menších, které dokážou nabídnout pivo ve skvělé kondici. Zatímco v roce 2019 bylo téměř 40 procent držitelů Hvězdy sládků z Prahy, letos je to jen 29 procent (260 oceněných podniků). Naopak nejrychleji v poslední době přibývají hospody se špičkovou péčí o pivo v sídlech s 3 až 5 tisíci obyvateli, letos tvoří 4 procenta (38).

Podle Homolky dává ocenění hospodám výraznou konkurenční výhodu. Nejenže zvyšuje prestiž podniku, ale je také pomyslnou metou, díky které se daří podnikům nalákat nové hosty a dát o sobě vědět. I proto se snaží Plzeňský Prazdroj pořádat školení, ve kterém personál jednotlivých podniků učí, jak správně pivo ošetřit. 

„Každoročně proškolíme personál asi 5000 restaurací a hospod, což představuje zhruba 12 000 lidí. Za dobu fungování našeho týmu obchodních sládků to je už kolem 100 tisíc lidí, kteří tak zlepšili své dovednosti. A změnil se i pohled hostů na kvalitu piva. Dnes si velmi často pečlivě vybírají, kam na pivo půjdou a volí podniky, kde mají jistotu, že dostanou správně ošetřené pivo. Proto hospodští vědí, že školení a správná péče o pivo má smysl,“ dodává Vojtěch Homolka. 

Ohodnoť článek

Štítky pivo, kvalita piva, ocenění, Hvězda sládků

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kvalita piva v hospodách se výrazně zlepšila, ukazuje pivovarské ocenění  |  Z kraje  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.