Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Viktoriáni mají šestý ligový titul díky výhře 2:0 nad Hradcem, Plzeň čekají bouřlivé oslavy

, aktualizováno 11. května 2022, 23:15

A je to jasné! FC Viktoria Plzeň získává po čtyřech letech ligový titul. Viktoriáni v důležitém předposledním utkání porazili Hradec Králové 2:0, zatímco Slavia s Baníkem pouze remizovala 1:1 a bodově už nemá šanci překonat Plzeň, která vede o čtyři body. Oslavy v Plzni mohou naplno vypuknout. K poslednímu utkání s Baníkem Ostrava nastoupí mistři v neděli před domácími fanoušky. Viktoria slaví celkově šestý ligový titul ve své historii za posledních 11 let.

Plzeňská Viktorie zajížděla do Boleslavi jako tým, který má nejblíže k zisku mistrovského titulu. Vzhledem k tomu, že francouzsko-kolumbijské duo Beuaguel-Mosquera dokázalo překonat hradeckého brankáře a pražská Slavia klopýtla na Baníku, putuje titul do Plzně. Po závěrečném hvizdu Západočeši několik minut v hloučku před lavičkou čekali, zda Ostrava v oslabení udrží remízu se Slavií. Poté už hosté vyběhli směrem ke svým fanouškům a mohli s nimi začít slavit.

Začátek souboje s nevyzpytatelným soupeřem byl opatrný. Domácí se ale postupně začali osmělovat, bylo na nich znát, že už o nic nehrají a tím pádem na jejich bedra není žádný tlak. Viktoriánská obranná hráz musela hned několikrát hasit nebezpečné útoky domácího mužstva, ten se ale v prvním dějství prakticky nedostal do zakončení.

Postupně ale začali vystrkovat růžky i Západočeši. V 19. minutě po faulu na Beauguela pálil z přímého kopu kousek vedle Vízkovy branky Mosquera a o pouhou minutu poté poslal na francouzského kanonýra nebezpečný centr Řezník, „Bogy“ sice míč minul, ale ten se mu odrazem od hradeckého obránce okamžitě odrazil zpět k nohám a po jeho přesné střele pod břevno následovala viktoriánská gólová party!

Dvě minuty před odchodem do kabin ještě Lukáš Kalvach parádně zatočeným přímákem zaskočil brankáře Vízka, ten ale jeho střelu vyrazil z brankové čáry. Do kabin se tedy šlo za stavu 1:0 pro Plzeň.

V 54. minutě přišel na plac Tomáš Chorý a jen pár vteřin nato se po Řezníkově rohu dostal do zakončení hlavou. Brankář Hradce sice míč vyrazil, ale Mosquera ho pohotově dorazil do sítě a navýšil na rozdíl dvou branek! 

Západočeši si díky ligovému prvenství jako jediní zahrají v příští sezoně kvalifikaci Ligy mistrů, po snížení počtu českých účastníků v pohárech z pěti na čtyř totiž jedno místo v předkole prestižní soutěže pro tuzemské kluby ubylo.

Na titul se čekalo čtyři minuty

„Jsme banda válečníků,“ hlásí kapitán vítězů Lukáš Hejda. „Tohle předčilo všechno, protože to bylo hrozně nečekané. Měli jsme napříč sezonou spoustu zraněných hráčů a i když byly některé zápasy upachtěné, tak jsme je vyhrávali,“ říká trenér Michal ­Bílek„Nikdo nám nevěřil, od začátku jsme byli zaškatulkovaní, že budeme rádi jen za poháry, počítalo se jen se Slavií a se Spartou ale teď jsme tady a jdeme slavit,“ doplňuje jej Lukáš Hejda.

Viktoriáni sice Hradec porazili o dva góly, ale po závěrečném hvizdu ještě museli několik minut společně s fanoušky čekat, jak dopadne zápas mezi Slavií a Baníkem. Když skončil remízou, propukly titulové oslavy. „Ty čtyři minuty byly hrozně dlouhé. Je to obrovský pocit štěstí. Myslím si, že jsme si titul zasloužili, přestože jsme zažívali i krušné chvíle,“ pokračuje Bílek. Jeden ze stěžejních hráčů Bílkova kádru Hejda nešetřil chválou na jeho adresu. „Dokázal nám vždycky vštípit taktiku na každého soupeře na míru. Za mě je to strašný frajer a super chlap!“

Plzeňský klub na zápas s Hradcem vypravil několik autobusů, jimiž na něj zdarma dopravil viktoriánské fanoušky. Nakonec si jich cestu na boleslavský stadion našla necelá tisícovka. „Chtěl bych našim fanouškům poděkovat, vytvořili nám domácí atmosféru,“ těší lodivoda mistrovského mužstva.

Ohodnoť článek

Foto Martin Skála, Jan Kubíček

Štítky FC Viktoria Plzeň, mistrovský titul, utkání s Hradcem Králové, mistři, titul, Hradec, FC Baník Ostrava, SK Slavia Praha, FK Viktoria Žižkov, FC Hradec Králové, Michal Bílek, Lukáš Hejda, FK Mladá Boleslav, HC Vítkovice Ridera

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Viktoriáni mají šestý ligový titul díky výhře 2:0 nad Hradcem, Plzeň čekají bouřlivé oslavy  |  Fotbal  |  Sport  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.