Počasí dnes12 °C, zítra15 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

Plzeň pláče. Velký viktorián Marián Čišovský odešel do fotbalového nebe

, aktualizováno 28. června 2020, 10:19

Velmi smutná zpráva přišla dnes dopoledne z FC Viktoria Plzeň. Po šestiletém boji s nemocí ALS zemřel v noci ze soboty na neděli bývalý viktorián a veliký bojovník Marián Čišovský. Zprávu oznámilo vedení klubu na sociálních sítích.

„Viktoriáni, dnes je ten nejsmutnější den. S těžkým srdcem musíme oznámit, že nás navždy opustil Marián Čišovský. Upřímnou soustrast celé viktoriánské rodině,“ uvedl klub. Nad odchodem Čišovského rozhodně nepláče jen Plzeň, ale i jeho rodné Slovensko, kde sbíral mistrovské tituly ještě před příchodem na západ Čech. 

Na svém kontě měl fotbalový obránce Marián Čišovský tři tituly mistra Slovenska a na pohár pro vítěze ligy to dotáhl i v dresu Viktorie Plzeň, kam přišel v létě 2011. Dlouhých šest let bojoval s vážnou nemocí, amyotrofickou laterální sklerózou (ALS). Boj s touto chorobou se bohužel nevyhrává. Čišovský přesto dál symbolicky zůstával součástí plzeňského A  týmu, jeho číslo 28 je stále na soupisce.

S fotbalem začínal jako šestiletý kluk v rodném Humenném na východě Slovenska, do světa velkého fotbalu se pak poprvé dostal v Interu Bratislava. V jeho dresu hrál pět sezon od roku 1999 a dosáhl na dva ligové tituly a rovněž dvě vítězství ve slovenském poháru. Později hrál v Žilině a také v Petržalce, se kterou v ročníku 2007/2008 opět dosáhl na double. Pak přišlo tříleté angažmá v rumunském Temešváru, kde krátce hrál i pod vedením českého trenéra Dušana Uhrina mladšího.

Když odcházel z Rumunska, měl Čišovský nabídku od Plzně i Liberce, nakonec ale dal před Slovanem přednost Viktorii. "Byly to spíše pocitové věci, které rozhodly, nebyly tam žádné pragmatické argumenty pro a proti," vzpomínal fotbalista, který v novém působišti rychle zapadl. Se svým kolegou z obrany Davidem Bystroněm vytvořili jednu z nejlepších stoperských dvojic v lize, "zavařit" dokázali také soupeřům během tažení Viktorie v evropských pohárech.

Čišovský oblékal také reprezentační dres, s jedenadvacítkou se podíval dokonce na olympiádu v Sydney 2000, kde ale Slováci nepostoupil ze skupiny. K soutěžnímu zápasu naposledy nastoupil koncem března 2014, poté podstoupil operaci kolene, po které se ještě pokoušel rozehrát s plzeňskou juniorkou, další plány ale zhatila diagnóza ALS. V boji s chorobou, která napadá mozek a způsobuje ztrátu buněk ovládajících svaly, jej kromě manželky, s níž měl dva syny, podporovali až do konce i jeho spoluhráči a fanoušci.

Hodnocení článku je 86 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto FC Viktoria Plzeň

Štítky smuteční oznámení, úmrtí, fotbal, FC Viktoria Plzeň, Marián Čišovský, nemoc, amyotrofická laterální skleróza, Slovensko, FC Slovan Liberec, Česko, olympijské hry, FK Inter Bratislava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Plzeň pláče. Velký viktorián Marián Čišovský odešel do fotbalového nebe  |  Fotbal  |  Sport  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.