Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Cizinka v deliriu pořezala na krku a na ruce svoji čtyřletou dceru, soud jí uložil podmíněný trest

Ve stavu deliria vyvolaného alkoholem se rozhodla osmatřicetiletá cizinka z Běloruska zabít sebe i svoji čtyřletou dceru. Holčičku pořezala na krku i na ruce. Zranění neštěstí neohrožovala její život. Teď plzeňský krajský soud uložil ženě obžalované z opilství na základě dohody o vině a trestu tříletý trest s maximální pětiletou zkušební lhůtou a současně stanoveným dohledem. Dále soud nařídil obžalované ochrannou ústavní protialkoholní léčbu.

Delirium tremens nebo též alkoholové delirium je život ohrožující stav, který vzniká u alkoholiků při náhlém přerušení užívání alkoholu. Je nejtěžším stádiem abstinenčního syndromu, má 5–15 procent úmrtnost. Toto delirium je též označováno jako alkoholická psychóza. Velmi obdobné příznaky se objevují u rychlého vysazení benzodiazepinů a barbiturátů. Během deliria pacient mohutně halucinuje, může vidět různá malá zvířata. Často vykonává zažité, zautomatizované pohyby, například řidiči z povolání řídí auto. Dochází k poruchám psychomotoriky, pacient je zvýšeně aktivní, neklidný, agresivní či naopak zcela klidný, utlumený.

Cizinka, která se v současnosti léčí v Psychiatrické nemocnici v Dobřanech, se v souladu s podanou obžalobou přiznala k tomu, že loni v létě ve stavu deliria pořezala svoji tehdy čtyřletou dceru. Rány byly povrchové, dítě neutrpělo vážnější zranění. Soud vyhověl ve verdiktu návrhu státního zástupce. Žena má také zaplatit zdravotní pojišťovně přes 70.000 korun. Rozsudek je pravomocný, žalobce i obžalovaná se vzdali práva na odvolání.

Podle státního zástupce žena v úmyslu usmrtit sebe i svou dceru loni 5. červenci v noci v bytě v Plzni zaútočila na dítě ostrým nástrojem. Jednání se podle znalců z oboru psychologie a psychiatrie dopustila ve stavu alkoholového deliria po předchozí konzumací alkoholu. Kvůli tomu nebyla schopná rozpoznat protiprávnost svého jednání ani ho ovládat, uvedli znalci.

Podle nich kvůli nadměrné konzumaci alkoholu v době činu trpěla přechodnou dušení poruchou - deliriem. Žena je závislá na alkoholu, její aktuální duševní stav je uspokojivý a netrpí žádnou duševní poruchou, řekli znalci. Za střízliva není nebezpečná, pokud by ale s konzumací alkoholu nepřestala, psychotický stav se může vrátit. Pro její příznivou prognózu je tak zásadní dodržování trvalé abstinence, uvedli znalci. Obžalovaná žena se k činu přiznala a přijala právní kvalifikaci. "Je mi to moc líto, cítím se být vinna. Snad to dcerce do budoucna budu moci vynahradit," řekla u soudu. Dítě je nyní v zařízení péče o děti.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto

Štítky soud, krajský soud, obžaloba z opilství, pořezala dceru., cizinka, obžalovaná cizinka, cizinka z Běloruska, delirium, alkohol, Bělorusko, delirium tremens, Plzeň

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Cizinka v deliriu pořezala na krku a na ruce svoji čtyřletou dceru, soud jí uložil podmíněný trest  |  Krimi  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.