Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Bezcenné stodolarovky s čínskými růžovými znaky směnil podvodník v kasinu za tisíce

Stodolarových bankovek si všiml pětadvacetiletý muž z Plzně při jízdě v taxíku. Řidič mu je přenechal s tím, že se jedná o reklamní předměty a jsou naprosto bezcenné. To však muže neodradilo od nápadu, že je zkusí směnit za české peníze. Plán mu nakonec vyšel a přišel si na několik tisíc korun.

Plzeňští kriminalisté obvinili muže z padělání a pozměnění peněz. Obviněný muž měl podle policistů opakovaně udat padělky bankovek v nominální hodnotě 100 dolarů. K nim přišel náhodou při jízdě taxíkem a moc dobře věděl, že jsou bezcenné. V nočních hodinách pak vyrazil zkusit štěstí do herny, kde oslovil muže u výherních automatů s nabídkou, že mu bankovku výhodně smění za 1 500 korun.

„Ke směně po vzájemné dohodě došlo. A poté ještě čtyřikrát. Vyměnili si tak celkem osm bankovek v nominální hodnotě 100 dolarů proti hodnotě 11 tisíc korun. Následujícího dne po probuzení si poškozený bankovky prohlédl a pojal podezření o jejich pravosti. Proto učinil oznámení na policii,“ uvedla policejní mluvčí Dagmar Brožová.

Růžových znaků na bankovkách si muž prý nevšiml, foto: Policie ČR

Ten samý den se na policii obrátila i obsluha kasina, kde si taktéž chtěl muž bankovku směnit. Teprve až po jejím přijetí přišli na to, že je falešná. Mezitím muž prostory opustil, zachytily ho však bezpečnostní kamery a brzy tak policisté podezřelého muže zadrželi.

„Kriminalistům uvedl, že mu sice bylo divné, že bankovky dostal zadarmo, ale protože byly stejné, jako našel vzory na internetu, tak je směňoval. Růžových čínských znaků na bankovce si údajně nevšiml. Patrně by se mohlo jednat o takzvané rituální peníze, které jsou vyrobené za účelem jejich použití při smutečních obřadech v rámci specifických kultur. Tyto zajištěné bankovky však nesplňují ani základní kritéria rituálních peněz,“ doplnila mluvčí.

Aby se daly bankovky považovat za takzvané rituální peníze, musela by se jejich reprodukce lišit od pravých natolik, aby je nebylo možné zaměnit. Muži nyní hrozí až osm let vězení.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Policie ČR

Štítky krimi, padělky, policie, Plzeň, kasino, peníze, Policie České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Bezcenné stodolarovky s čínskými růžovými znaky směnil podvodník v kasinu za tisíce  |  Krimi  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.