Počasí dnes12 °C, zítra13 °C
Úterý 15. října 2024  |  Svátek má Tereza
Bez reklam

Policisté provětrali několik ubytoven pro cizince, velkou burzu nebo stavbu. Zaměřili se i na nelegální migraci

Pět velkých kontrolních akcí provedli od začátku října příslušníci cizinecké policie na území Plzeňského kraje. Policisté se vydali například na burzu v Plzni, na stavbu v Horšovském Týně nebo do několika ubytoven. Prověřili více než dvě stovky osob, přes 300 dokladů totožnosti a zajistili celkem devět cizinců.

Nejprve vyrazili policisté na stavbu v Horšovském Týně, kde zkontrolovali sedm mužů cizí státní příslušnosti. „Ti sice měli platné cestovní doklady, nicméně podle nich mohli na našem území přebývat pouze jako turisté. Jelikož na sobě muži měli pracovní oblečení znečištěné od malty, barvy či prachu, bylo policistům naprosto jasné, že zde i pracují. Chybělo jim však povolení k pobytu za účelem práce či povolení od úřadu práce,“ informoval mluvčí policie Ondřej Hodan.

Z toho důvodu byli všichni zajištěni a o den později si z rukou cizineckých policistů převzali rozhodnutí o správním vyhoštění z území členských států EU na dobu dvou let s povinností opustit naši zemi do 30. října 2024.

Následně se policisté přesunuli na území Plzně-venkova, kde byly terčem jejich zájmu ubytovny pro cizince. Zaměřili se především na dodržování ustanovení zákona o pobytu cizinců, pátrání po hledaných a pohřešovaných osobách a věcech, odhalování padělaných dokladů a veřejných listin a v neposlední řadě na kontrolu dodržování povinností ubytovatelů. Zkontrolovali celkem pět ubytoven. Nebylo zjištěno protiprávní jednání v souvislosti s porušením pobytového režimu cizinců.

Do dalších ubytoven vyrazila cizinecká policie mimo Plzeň. Před jejich kontrolou ještě dopoledne prošli probíhající burzu v Plzni v Lobezské ulici. Zkontrolovali 35 cizinců a dva z nich zajistili, protože jeden zde pobýval bez oprávnění k pobytu a druhý měl požádáno o prodloužení pobytu, ale v Polsku. Prvnímu jmenovanému bylo vydáno rozhodnutí o správním vyhoštění z území členských států EU na dobu jednoho roku a druhému pak bylo vydáno rozhodnutí o povinnosti opustit území ČR a stanovena lhůta na vycestování na dobu 7 dní. „Ubytovny pak byly v odpoledních hodinách čtyři a prověřeno bylo 73 cizinců a 137 dokladů. Vše v tomto případě proběhlo bez závad,“ řekl mluvčí policie.

Další kontrolu realizovala cizinecká policie s kolegy z odboru služby dopravní policie na dálnici D5. Akce se zaměřila na nelegální tranzitní migraci. Jednalo se hlavně o problematiku spojenou s nelegální tranzitní migrací, pašováním drog a ilegální přepravou zbraní a samozřejmě i na dohled nad bezpečností a plynulostí silničního provozu. Celkem bylo zkontrolováno 69 vozidel a zjištěno 45 přestupků. Z pohledu nelegální tranzitní migrace proběhlo vše bez závad.

Poslední akce byla se zaměřením na zaměstnávání cizinců a proběhla v Nepomuku. Kontrolou totožnosti prošlo 46 firemních zaměstnanců (cizinců) a na místě policisté uložili sedm pokut příkazem za to, že cizinci u sebe v době kontroly neměli doklad totožnosti.

„V součtu všech pěti akcí cizinečtí policisté zkontrolovali devět ubytoven, dvě firmy, jednu stavbu, 69 vozidel, 263 osob, 317 dokladů a odhalili 52 přestupků. I v dalších dnech pak samozřejmě budou ve své činnosti pokračovat,“ dodal Ondřej Hodan.

Ohodnoť článek

Foto Se svolením Policie České republiky

Štítky cizinecká policie, kontrolní akce, nelegální migrace, ubytovny pro cizince

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Policisté provětrali několik ubytoven pro cizince, velkou burzu nebo stavbu. Zaměřili se i na nelegální migraci  |  Krimi  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.