Počasí dnes14 °C, zítra17 °C
Pondělí 16. září 2024  |  Svátek má Ludmila
Bez reklam

Žákyně, která nožem napadla své dva spolužáky, je podezřelá z pokusu o vraždu. Momentálně je na psychiatrii

Kriminalisté zveřejnili další informace k úternímu útoku na základní škole v Domažlicích. Útočnicí byla třináctiletá dívka, která nožem napadla své dva spolužáky. Oba naštěstí neutrpěli vážnější zranění a už jsou doma u svých rodin. Policie případ vyšetřuje jako pokus o vraždu. Útočnice je pod dohledem na psychiatrii.

Kolem osmé hodiny ráno přijali policisté informaci o útoku nožem na ZŠ Komenského 17 v Domažlicích. První hlídka byla na místě za pár minut. Velmi nápomocní jim byli samotní učitelé, kteří zajistili, aby dívka neublížila nikomu dalšímu. „Díky rychlému zásahu pedagoga a pana ředitele, který byl jako jeden z prvních na místě, nedošlo k dalším útokům, podezřelá byla zajištěna," řekl na tiskové konferenci po svolaném krizovém štábu domažlický místostarosta Viktor Krutina (Piráti).

K události se vyjádřil i ministr vnitra Vít Rakušan. Situaci označil za znepokojivou a připustil, že varovných náznaků o závažných problémech mezi dětmi v poslední době přibývá. Spolu se zmocněnkyní vlády pro lidská práva Klárou Šimáčkovou Laurenčíkovou prosazuje program Bezpečné dětství, který klade důraz na podporu duševního zdraví a psychické pohody dětí. 

Po příjezdu na místo jsme si od zaměstnanců školy převzali dívku, která se tohoto protiprávního jednání měla dopustit, s tím že z naší strany byla zajištěna ve čtvrt na devět ráno a následně se jí začala věnovat i policejní psycholožka,“ přiblížila okolnosti zásahu policejní mluvčí Pavla Burešová.

Útočnice zranila dvě děti. Naštěstí nebyly v ohrožení života a mohly se brzy vrátit domů. Záchranáři se na místě museli postarat ještě o jedno z dalších dětí, které bylo v šoku. Kriminalisté ohledali místa činu, nasbírali důkazy a vyslechli několik osob. Podezřelou dívku následně převezli na policejní služebnu, kde ji vyslechli. Nyní už je jasný i právní kvalifikace.

„Vrchní komisařka odboru obecné kriminality služby kriminální policie a vyšetřování zahájila úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání činu jinak trestného vražda dle paragrafu 140 odst. 1, odst. 3 písm. a), písm. c) trestního zákoníku spáchaného ve stádiu pokusu dle paragrafu 21 odst. 1 trestního zákoníku,“ uvedla Burešová. Podezřelou dívku policisté za účasti pracovnice OSPOD převezli do nemocnice na psychiatrii.

Policie opakuje, že útočnicí nebyla cizinka

Podle dostupných informací byla útočnicí dívka, která propadla kvůli špatnému prospěchu. Motivem jejího jednání se budou policisté nadále zabývat. „S ohledem na věk podezřelé i poškozených, kterými jsou žáci druhého stupně základní školy – tedy osoby mladší 15 let, nebudeme k případu sdělovat žádné bližší informace,“ řekla zcela jasně policejní mluvčí.

Útok spustil velkou vlnu reakcí a s tím i spojené spekulace. V řadě diskuzí se hned objevily narážky, že agresorem byla dívka z Ukrajiny. To policie vyvrátila. „S ohledem na příspěvky, které se objevují ve virtuálním prostředí v diskuzích pod jednotlivými články, opětovně sdělujeme, že podezřelá dívka není cizí státní příslušnosti. Tuto informaci zdůrazňujeme i přesto, že u takto nešťastné události jakou je tato, nehraje státní příslušnost žádnou roli, obzvlášť pokud jde o děti,“ zdůraznila policejní mluvčí.

Od samého počátku byli na místě policejní psychologové a krizový intervent. Ti poskytli psychologickou pomoc všem potřebným. Mluvili hlavně s učiteli, aby věděli, jak o celém incidentu mluvit se svými žáky. „Dnes jsou rovněž k dispozici pro děti, jejich rodiče, stejně tak jako pro pracovníky této základní školy,“ dodala Pavla Burešová.

Čtete také:

Hodnocení článku je 66 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Se svolením Policie ČR

Štítky útoky na školách, napadení na školách, útok na škole, základní škola, problémy na základních školách

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lubomir Chladek

A co si na této dívce soud vezme. Nic. :-(

Středa, 4. září 2024, 18:09Odpovědět

Žákyně, která nožem napadla své dva spolužáky, je podezřelá z pokusu o vraždu. Momentálně je na psychiatrii  |  Krimi  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.