Počasí dnes25 °C, zítra28 °C
Čtvrtek 27. června 2024  |  Svátek má Ladislav
Bez reklam

Roman Berbr je vinen ze zpronevěry, rozhodl soud. Dostal podmínku

, aktualizováno 19. června 2024, 10:23

Bývalý místopředseda Fotbalové asociace ČR Roman Berbr dostal podmíněný trest, finanční trest a zákaz činnosti. Okresní soud Plzeň - město ho uznal vinným pouze ze zpronevěry peněz Plzeňského krajského fotbalového svazu, nikoliv však z ovlivňování zápasů druhé a třetí ligy a z účasti v organizované zločinecké skupině.

Berbrovi soud vyměřil tříletý trest s pětiletou zkušební lhůtou, dvoumilionový finanční trest a zákaz výkonu funkce statutárního orgánu v obchodní korporaci na dobu tří let.

Z původně 21 obžalovaných lidí dostal nepodmíněný trest jen bývalý sportovní ředitel Slavoje Vyšehrad Roman Rogoz. Má jít do věznice s ostrahou na čtyři roky a zaplatit 400 000 korun. Soud mu vyměří úhrnný trest, protože byl už v minulosti odsouzen v Praze za podvod v kauze manipulace zakázek Českých drah. Ostatní obžalovaní dostali většinou peněžité tresty a zákazy činnosti.

Berbr čelil obžalobě z podplacení, z pomoci k podplacení, ze zpronevěry a z účasti na organizované zločinecké skupině. Státní zástupce Jan Scholle pro něj požadoval sedmileté vězení, pokutu 5,55 milionu korun a pětiletý zákaz výkonu funkce statutárního orgánu obchodní korporace. Nepodmíněné tresty navrhl ještě pro Rogoze a pro někdejšího hráče a funkcionáře Michala Káníka. Pro Rogoze požadoval trest 7,5 roku vězení a 350 000 korun a pro Káníka šest let a osm měsíců vězení a 504 000 korun.

Pro ostatní obžalované navrhl podmíněné tresty, pokuty a zákazy působit jako rozhodčí, asistent rozhodčího nebo delegát. Za účast na organizované zločinecké skupině může hrozit až dvanáctileté vězení. Berbr, který v neděli oslaví 70. narozeniny, vinu odmítá, stejně jako většina obžalovaných. Berbr se proti rozsudku odvolá, popírá jakoukoliv vinu. „Vyjádří se moji právníci, teď je brzo. Budu se odvolávat," řekl pouze při odchodu z jednací síně. Soudce nejdříve hodinu četl obsáhlý rozsudek.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Zuzana Duzbabova

Štítky Roman Berbr, FAČR, ovlivňování zápasů, úplatky, zpronevěra

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Roman Berbr je vinen ze zpronevěry, rozhodl soud. Dostal podmínku  |  Krimi  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.