Počasí dnes13 °C, zítra20 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Firma začne odvážet mrtvá prasata po požáru vepřína na Rokycansku

Specializovaná firma dnes začala likvidovat škody po požáru vepřína v Kladrubech na Rokycansku, kde v noci na pondělí uhořelo na 400 chovných prasnic a 1400 selat. Do kafilerie v severočeské Mimoni převeze první tři kontejnery s uhořelými zvířaty odpoledne, řekl ředitel odboru ochrany zdraví a pohody zvířat z Krajské veterinární správy v Plzni Richard Bílý.

"Je tu velký bagr, který vytrhává kovové konstrukce a separuje je. Po obnažení očistí pracovníci mrtvé prasnice od základních nečistot a nakládají je nakladačem s košovitými kleštěmi do kafilerních kontejnerů," uvedl Bílý. Za hodinu jich naloží 15 až 20. Každý kontejnerpojme sedm až osm tun.

Podle Bílého by se mělo podařit veškerá zvířata odvézt do kafilerie v Mimoni do konce týdne. Na místě pracuje desítka lidí, oddělují železo, dřevo a nebezpečný odpad, což je hlavně eternit ze střechy vyhořelé stáje.

"Spolupráce s chovatelem, majitelem i pojišťovnou funguje perfektně. Chtějí to co nejrychleji zlikvidovat, aby nepřivolali nějaký další problém," řekl Bílý.

Hasiči, kteří v pondělí po 17:00 předali místo neštěstí majiteli a odjeli, předběžně odhadli škodu na 35 milionů korun. Příčinu policie i požárníci stále šetří. Podle informací požár zřejmě zavinila technická závada na elektroinstalaci. Pondělní vyšetřování nezjistilo žádný úmysl. "Žádné urychlovače nebo zdroje hoření pes nenašel," uvedl pro zdroj z místa neštěstí. Vepřín obsahuje velký počet světel a elektrické topení. "Příčina se stále šetří," řekla rokycanská policejní mluvčí Hana Kroftová. Událost prověřuje kriminální policie jako obecné ohrožení z nedbalosti a ve spolupráci s hasiči prověřuje veškeré okolnosti.

Autoři | Foto HZS PK

Štítky ČR, požár, chov, firmy, Rokycansko, okres Rokycany, Mimoň, Krajská veterinární správa, Plzeň, Kladruby

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Firma začne odvážet mrtvá prasata po požáru vepřína na Rokycansku  |  Krimi  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.