Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Žena uvěřila pohádce o vojenském lékaři na misi a poslala podvodníkovi přes milion korun

Notně ohraná historka o lékaři na zahraniční vojenské misi stále zabírá. Tentokrát přišla o životní úspory devětapadesátiletá žena z Plzeňska. Podvodník svou oběť přesvědčil, aby za něj zaplatila přes milion korun a on se mohl dostat z válečné zóny opět domů. Na co peníze použil už žena nikdy nezjistila. Jakmile zaplatila, přestal s ní komunikovat.

V souvislosti s množícími se útoky přišla Policie ČR s Kyberkampaní, kde si každý může vyzkoušet, zda dokáže odhalit praktiky podvodníků. Test si můžete vyzkoušet ZDE.

Příběh podvedené ženy začíná stejně jako mnoho dalších. S neznámým mužem se seznámila na sociálních sítích. Brzy si spolu začali dopisovat přes mobilní aplikaci. Podvodník si postupně získával její důvěru až ji nakonec požádal o vykoupení z vojenské mise.

„Tvrdil, že je potřeba zaplatit nového doktora, který na misi zůstane místo něho. Částka za vykoupení byla stanovena na 68 tisíc euro. Poškozená žena falešnému lékaři uvěřila a ze svého účtu převedla částku 50 tisíc euro na účet vedený v zahraničí,“ popisuje policejní mluvčí Michaela Raindlová.

Podle současného kurzu poslala muži 1 198 500 korun. Jakmile platba dorazila, přestal muž komunikovat. „Policisté ve věci zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání přečinu podvod a po pachateli pátrají. Pokud bude dopaden, hrozí mu v případě prokázání viny až osm let odnětí svobody,“ dodala mluvčí.

Falešní lékaři, herci i piloti

Tato žena ale není jedinou. O podobných případech informuje pravidelně. Do pasti podvodníka se nedávno chytila například dvaasedmdesátiletá žena. Falešnému chirurgovi na misi v Jemenu postupně neposílala přes 600 tisíc korun. Peníze měl lékař údajně použít na zaplacení propustky z vojenské základny a na měsíční dovolenou v České republice. K ničemu takovému nikdy nedošlo. Podvodníci se ale nevydávají jen za lékaře v nesnázích. O desítky tisíc korun obral ženu i pachatel, který se se představil jako slavný jihokorejský herec.

Ne vždy jsou oběťmi starší ženy. Obalamutit se před dvěma roky nechala i dvacetiletá dívka ze Stříbra, která věřila, že si píše s mladým pilotem. Po zhruba měsíci dopisování si dvojice domluvila schůzku v Praze. Mělo to však drobný háček, její milovaný neměl peníze na palivo. Dívka mu poslala 70 000 korun a doufala, že se spolu konečně potkají. Muže nikdy neviděla a ani své peníze.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Denisa Albaniová

Štítky podvod, internetový podvod, falešný lékař, lékař na misi

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Žena uvěřila pohádce o vojenském lékaři na misi a poslala podvodníkovi přes milion korun  |  Krimi  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.