Počasí dnes7 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Desítky popadaných stromů, obce bez elektřiny a požár obřího skladu sena, hasiči v Plzeňském kraji mají napilno

Desítky popadaných stromů v důsledku silného větru likvidují hasiči od pátku na území Plzeňského kraje. Nejvíce stromů popadalo na Šumavě, kdy byly stromy navíc silně přetížené námrazou. S popadanými stromy souvisí i poruchy dodávek elektřiny, které postihly domácnosti na Klatovsku. V Bílově na severním Plzeňsku zase od čtvrté hodiny ranní likvidují hasiči požár obřího skladu se senem a slámou. Škoda se odhaduje na téměř deset milionů korun.

Jen na Šumavě v oblasti Železné Rudy vyjížděli hasiči od pátku ke třiceti padlým stromům. Nejvíce jich bylo v oblasti Železné Rudy. Padle stromy odstraňovali i v blízkosti staré sedačkové lanovky vedoucí na Pancíř. Stromy šly k zemi nejen kvůli silnému větru, ale také vzhledem k přetížení námrazou a sněhem. V oblasti napadlo během jednoho dne 40 centimetrů sněhu. Nebezpečí pádu stromů v lesích na Šumavě stále přetrvává a hasiči varují zejména běžkaře, aby nevstupovali do lesů. Desítky stromů popadaly na Šumavě ze stejných důvodů už během minulého víkendu. 

Od pátku do sobotního rána hasiči v kraji odstraňovali popadané stromy na více než 50 místech ve všech okresech. V sobotu ráno zasahovali u Bezvěrova, dále pak v Kasejovicích, Rejštejně, Čížkově, Zbirohu, Úněšově, Loze, Chanovicích, na Modravě, v Žihli a v Přimdě.

V Plzeňském kraji bylo v sobotu ráno bez proudu 70 odběrných míst na Klatovsku. Západní Čechy jsou kvůli počasí postiženy naštěstí nejméně, informovala mluvčí skupiny ČEZ Soňa Holingerová. V je aktuálně hlášena jedna porucha vedení vysokého napětí a další poruchy na nízkém napětí. Montéři je všechny opraví během dopoledne. V Plzeňském kraji nejde elektřina v obcích Hejná a Kejnice a Horažďovicku.

Na severním Plzeňsku shořel sklad sena

K velkému požáru kladu se senem vyjížděli ve čtyři hodiny ráno hasiči do Bílova na severním Plzeňsku. V době požáru uvnitř objektu nikdo nebyl. „Postupně k požáru vyjelo deset jednotek hasičů. „Hašení nám komplikuje silný vítr. Zasahujeme v dýchací technice. V 5:30 se nám podařilo požár lokalizovat. Škoda je odhadnuta na 9,5 milionu korun,“ informoval mluvčí hasičů Petr Poncar. Zasahovali tam hasiči z Plzeňského i Středočeského kraje.

„Hasiči stále provádějí vyskladňování sena a slámy a hasební práce. A budeme postupně vyvážet i zasažený materiál," uvedl velitel zásahu s tím, že hasiči stráví na místě celé dopoledne, možná ještě část odpoledne. Příčinu požáru zatím vyšetřovatel nestanovil. Jedná se o sklad, který má plochu přibližně 50 krát 20 metrů, zděnou podezdívku, ocelový plášť a plechovou střechu.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Hasiči Železná Ruda, HZSPK

Štítky popadané stromy, hasiči likvidují padlé stromy, námraza na stromech, padající stromy, Šumava, požár skladu sena, požár skladu

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Desítky popadaných stromů, obce bez elektřiny a požár obřího skladu sena, hasiči v Plzeňském kraji mají napilno  |  Krimi  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.