Počasí dnes15 °C, zítra19 °C
Sobota 18. května 2024  |  Svátek má Nataša
Bez reklam

Stát zpožďuje dodávky vakcín AstraZeneca, kterých je navíc žalostně málo, praktičtí lékaři jsou naštvaní

Celkem 5 850 dávek vakcíny Pfizer obdržel tento týden Plzeňský kraj. Na příští týden má přislíbeno dalších 8 190 dávek. Vakcína Moderna nebyla vůbec dodána, AstraZeneca, kterou dodává státem určený distributor, bude mít i v tomto týdnu zpoždění. To se nelíbí praktickým lékařům, kteří musí přeobjednávat své pozvané pacienty na další termín.

„Opakovaně dochází ke zpoždění dodávek vakcíny AstraZeneca. Dodávka, která je tento týden mimořádně nízká, a to ve výši 500 dávek, bude místo v pátek dodána opět začátkem týdne. Praktičtí lékaři ji tak dostanou až ve druhé polovině týdne k očkování,“ vysvětlil krajský koordinátor očkování Robin Šín. Tentokrát dokonce distributor nezaveze vakcínu praktickým lékařům do ordinací, ale dodá ji pouze do distribučního centra, kde si každý praktik vyzvedne určenou dodávku sám. To se samozřejmě nesetká s kladným ohlasem ze strany praktických lékařů.

Praktičtí lékaři se zapojili do očkování státem 1. března 2021. Očkují výhradně vakcínou AstraZeneca. Opakovaně dochází ke zpožděné distribuci a pacienti v ordinacích praktických lékařů musí být přeobjednáni na jiný termín očkování. „Velmi mě mrzí, že dodávky vakcíny AstraZeneca takto váznou, očkování jde velmi pomalu i přesto, že situace v Plzeňském kraji byla a stále je dlouhodobě vážná. Celá situace pak vrhá stín na práci krajského koordinátora, vedení Plzeňského kraje a konečně i na praktické lékaře, kteří se právem zlobí,“ uvedla hejtmanka Ilona Mauritzová (ODS).

V Plzeňském kraji se k očkování přihlásilo 200 praktických lékařů z celkového počtu 305. Podle přidělené dodávky vakcín jsou pak určeni daným klíčem ministerstva zdravotnictví k očkování. Zapojilo se dosud 30 lékařů, až bude dodáno 500 dávek vakcíny, zapojí se dalších pět lékařů.

Na problémech s dodávkami vakcín od státu v prvních dnech, kdy se spustilo očkování, vydělala podle slov krajského koordinátora Robina Šína nejvíce Praha a Brno. Obě města teď mají náskok v počtu očkovaných na počet obyvatel. „Údajně deset procent vakcín, které dorazí, jsou takzvané pohotovostní zásoby, když by se někde zhoršila situace. Nám takto za celou dobu, i když jsme byli hodně zasažení, poslali o jedno plato vakcín více. To znamená o nějakých 1000 dávek víc," dodal.

Celkem bylo v Plzeňském kraji vyočkováno 65 762 dávek. Druhou dávkou má očkování ukončeno 17 519 osob. V kategorii 80+ je celkem vyočkováno 20 816 dávek. Druhou dávku má v této kategorii 7 366 osob.

Na očkovacích místech krajských nemocnic bylo do dnešního dne aplikováno už 22 129 dávek vakcín. "Bezmála 5100 lidí už dostalo i druhou dávku a očkování tak u nich skončilo. Na příští týden mají krajské nemocnice k dispozici zhruba 4300 dávek vakcín. Část z nich bude využita i ve Velkokapacitním očkovacím centru Plzeňského kraje v Plzni-Skvrňanech. Budeme mimo jiné testovat víkendový provoz, který by měl být při plném spuštění standardem. To samozřejmě ale až v době, kdy stát zajistí dostatek vakcín," doplnil mluvčí krajských nemocnic Jiří Kokoška.   

Ohodnoť článek

Foto

Štítky očkování, vakcíny, dodávka vakcín, očkovací centra, ambulantní lékaři, krajské nemocnice, Plzeňský, vakcína, praktický lékař, AstraZeneca, Plzeňský kraj, Pfizer, Robin Šín, Ilona Mauritzová, ODS, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Stát zpožďuje dodávky vakcín AstraZeneca, kterých je navíc žalostně málo, praktičtí lékaři jsou naštvaní  |  Koronavirus  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.