Počasí dnes7 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Plzeňský kraj obdržel mimořádnou dodávku vakcín pro kriticky zasažené okresy

Mimořádnou dodávku vakcíny od firmy Pfizer obdržel pro své nejvíce zasažené okresy Plzeňský kraj. Jde o jedno plato, což představuje asi 1000 dávek vakcíny. Již během dnešního dne absolvovali očkování senioři ze skupiny 80+ v Tachově a ve Stříbře. Tachovsko je aktuálně epidemicky nejpostiženějším okresem v ČR.

„Vyjednali jsme mimořádnou dodávku vakcíny Pfizer pro Tachovsko. V tuto chvíli očkovací místa mají více než 500 dávek k dispozici a ve spolupráci se starosty Tachova a Stříbra začínají očkovat,“ uvedla hejtmanka Ilona Mauritzová (ODS).

V okresech Tachovsko a Plzeň-sever je pro příští týden k dispozici dostatek vakcín pro registrované osoby z prioritní skupiny 80+. Očkovat bude v pracovních dnech všech šest očkovacích míst v závislosti na požadavcích z centrálního rezervačního systému.

„I přes veškerá dosavadní opatření je očkování cestou, jak pandemii zastavit. Jsem ráda, že ministerstvo mé volání po dodávce vakcín vyslyšelo a ztotožnilo se s názorem, že je zapotřebí nejkritičtější ohniska nákazy řešit co nejrychleji a nejefektivněji,“ doplnila hejtmanka Ilona Mauritzová.

„Dnes očkují u nás na poliklinice, dokud budou lidé, mají tady zhruba 150 dávek,“ uvedl starosta Tachova Ladislav Macák (Patrioti Tachova). Podle něj to zatím stačí, protože to nebylo připravené. „Registrační systém funguje nanic, lidé se nehlásili. Naše sociální pracovnice proto musely na dnešek obvolávat osmdesátníky a všichni řekli, že nikdo nedostal žádnou SMS výzvu. Tak jsme jim všem řekli, aby přišli. Běží to, ale je to hektické,“ uvedl Macák. Zájem seniorů 80+ je podle něj velký, řada z nich už se nechala naočkovat v Plané, Stodu i jinde.

Osmitisícové Stříbro má přes 300 lidí starších 80 let. Už v pondělí tam očkovali kolem 30 seniorů. „V pátek v kulturním domě by jich mohlo být až 150. Je to velký prostor, zajistíme tam velké rozestupy. Lidé si tam mohou sednout na židle, aby zdravotníci viděli jejich reakci,“ řekl starosta Martin Záhoř (ANO). Senioři chodí různými vstupy, aby se nepotkávali. Pracovníci města kontaktovali všechny občany nad 80 let a nabízí jim odvoz. "Budeme je organizovat po 12 lidech na hodinu," uvedl.

Zbytek z mimořádné dodávky vakcín pro Plzeňský kraj jde na Domažlicko a Rokycansko. Kromě toho dostal kraj pravidelné dávky, které si rozdělují očkovací centra podle toho, jaké lidi už mají v registru. V úterý dostal Plzeňský kraj zhruba 4000 dávek vakcíny Pfizer.

Ohodnoť článek

Štítky očkování, vakcína, distribuce vakcín, vakcína proti koronaviru, mimořádná dodávka vakcín, Plzeňský kraj, Pfizer, Tachov, okres Tachov, Česko, Ilona Mauritzová, ODS, Ladislav Macák, okres Plzeň-sever

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Plzeňský kraj obdržel mimořádnou dodávku vakcín pro kriticky zasažené okresy  |  Koronavirus  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.