Počasí dnes7 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Experti nečekají zpomalení šíření covidu, premiér Babiš chce lidi uklidnit

Výrazný úbytek nových případů koronaviru se podle epidemiologa Romana Prymuly nedá v příštích týdnech očekávat, stejně vyznívají také čísla zdravotnických statistiků. Denní přírůstky případů se přitom za poslední týden šestkrát dostaly nad tisícovou hranici, kde nikdy předtím za dobu šíření nemoci covid-19 v ČR nebyly.

Část opozice volá spolu s ČSSD po obnovení Ústředního krizového štábu. Omezení pro příjezdy z ČR nově zavádějí Nizozemsko a Kypr. Podle premiéra Andreje Babiše (ANO) by se lidé měli přestat koronavirem strašit.

V pondělí v ČR přibylo 1038 nakažených. Je to pondělní rekord, před týdnem byl údaj zhruba poloviční. Bezmála tisíc případů přibylo zatím také za dnešek. Intenzivněji než dřív se ale také testuje, vyplývá z údajů ministerstva zdravotnictví. Aktuálně je v Česku 15 185 nakažených, většina má mírný průběh nemoci. V nemocnicích je s covidem 333 pacientů, ve vážném stavu je 78 z nich.

Dosud se nákaza potvrdila u 38 187 lidí, přes 22 500 se vyléčilo a 476 s nemocí zemřelo. Za minulý týden bylo 26 obětí, za dva dny v tomto týdnu přibylo zatím 11 úmrtí.

Vládní zmocněnec pro vědu a výzkum ve zdravotnictví Prymula očekává další dva či tři týdny nárůstu počtu nově pozitivně testovaných na koronavirus. Kompletní zastavení života v Česku jako na jaře si dovede představit jen v případě, že by se kapacity nemocnic přiblížily k naplnění. "Což je opravdu výrazně vzdáleno," řekl dnes novinářům. K posílení svého oboru dnes ovšem vyzvala Společnost infekčního lékařství. Česko má podle ní v nemocnicích nedostatek lůžek pro infekční pacienty. Za poslední tři desetiletí lůžek ubylo na čtvrtinu a je jich teď tisícovka.

Čísla o nově nakažených se nebudou zlepšovat ani podle údajů Ústavu zdravotnických informací a statistiky ČR (ÚZIS). Jeden nakažený covidem-19 podle nich nyní za dobu svého onemocnění nakazí zhruba 1,59 dalšího člověka. Počet nakažených v populaci přitom klesá, jen pokud je takzvané reprodukční číslo nižší než jedna. Podle ÚZIS lze nyní hovořit o riziku plošného exponenciálního šíření nemoci.

Babišova vláda zanedbala prevenci druhé vlny covidu-19, uvedli dnes Piráti. K výzvě vládní ČSSD a opozičních lidovců, aby se obnovila činnost Ústředního krizového štábu, se dnes připojily ODS a STAN. Babiš to dosud odmítá. Podle šéfa poslaneckého klubu STAN Jana Farského premiér nechce štáb obnovit, protože se zřejmě obává, aby ho jako šéf štábu nezastínil ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD). 

"Chtěl bych poprosit všechny, abychom se už konečně přestali strašit (koronavirem)," řekl dnes Babiš. Dodal, že by veřejnost rád uklidnil. Počty nakažených se podle něj zvyšují kvůli rostoucímu počtu testů. Česko se stalo obětí svého úspěchu z první vlny šíření covidu-19, protože se dostalo mezi země, které se brzo otevřely, uvedl také premiér.

Na šíření nemoci začali reagovat pořadatelé kulturních akcí. Třeba dva koncerty Pocta Karlu Gottovi naplánované do pražské O2 areny na prosinec se přesunují na červen příštího roku. Senát od středy kvůli koronaviru uzavře své sídlo pro veřejnost i média s výjimkou své schůze a veřejných slyšení v příštím týdnu. Organizátoři pátečního pietního aktu k uctění zesnulého režiséra Jiřího Menzela se rozhodli, že do budovy Rudolfina budou příchozí pouštět pouze po dvojicích. Česká pošta dnes začala roznášet vládou schválené zásilky s rouškami a respirátorem pro lidi nad 60 let.

Nemocnice omezují návštěvy a zvyšují kapacity odběrových míst. Nákazu hygienici zaznamenali třeba v domově pro zdravotně postižené v Kyjově na Hodonínsku nebo v domovech pro seniory v Ústí nad Labem a Úpici na Trutnovsku.

V Nizozemsku musejí jít ode dneška lidé přijíždějící z Prahy do desetidenní karantény, na Kypr od pátku nesmějí lidé, kteří v uplynulých 14 dnech pobývali v Česku. Omezení nebo povinné karantény či testy na covid-19 pro lidi z ČR nebo jen z Prahy platí také v dalších 12 evropských zemích. Zařazení celé ČR mezi rizikové země od pátku ohlásilo už dřív mimo jiné Slovensko, pro cesty tam proto možná České dráhy omezí část dálkové dopravy.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky COVID-19, koronavirus, statistika, počet nakažených, Plzeňský, Česko, Andrej Babiš, nemoc, Roman Prymula, ČSSD, nemocnice, Ústřední krizový štáb, Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR, Nizozemsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Experti nečekají zpomalení šíření covidu, premiér Babiš chce lidi uklidnit  |  Koronavirus  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.