Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Policie vyšetřuje, zda někdo z vedení Plzeňského kraje nešířil koronavirus, hejtman vinu odmítá

, aktualizováno 6. dubna 2020, 16:00

Na podnět občanů začala plzeňská policie prověřovat oznámení, zda se některá osoba z vedení Plzeňského kraje nedopustila trestného činu šíření nakažlivé nemoci. I když mluvčí policie Martina Korandová uvedla, že se vyšetřování nevztahuje ke konkrétní osobě, je jasné, že nitky vedou k hejtmanovi Josefu Bernardovi (ČSSD). Ten totiž v pátek oznámil, že je pozitivní na COVID-19. Vysloužil si tak kritiku ze strany některých kolegů z vedení kraje, kteří musí stejně on už podruhé do karantény.

„Prověřujeme, zda nemohlo dojít ke spáchání trestného činu šíření nakažlivé nemoci z nedbalosti, ve vztahu k neznámému pachateli. V současné chvíli kriminalisté prověřují veškeré okolnosti. Neděláme to ke konkrétní osobě, musíme zjistit, zda tam ten trestný čin byl, případně kdo to šířil,“ uvedla v pondělí mluvčí policie Martina Korandová. V případě prokázání zmíněného trestného činu hrozí pachateli až deset let vězení, za porušení karantény může dostat až třímilionovou pokutu.

Jakákoliv pochybení ze své strany hejtman Josef Bernard odmítá. Tvrdí, že karanténu neporušil. Podle jeho slov jde o politický boj. Bernard zatím neoznámil, zda bude kandidovat v podzimních krajských volbách za nějaký politický subjekt. Ale jako vrcholný představitel kraje byl teď nejviditelnější ze všech politiků při zajišťování ochranných pomůcek a organizování pomoci nejen pro krajské organizace.

"Zaprvé, neurčoval jsem si délku karantény, ani kolikrát budu testovaný, ani jak dlouho v karanténě mám být. Na to jsem moc malý pán. Vše řídila Krajská hygienická stanice. Do práce jsem šel poté, co byl můj test negativní a uplynulo více jak 14 dní od kontaktu s kolegyní radní, která byla pozitivní na COVID-19. Má slova potvrzuje i ředitel krajské hygienické stanice Michal Bartoš, který pro ČTK konkrétně řekl: "Z doby, kdy byl hejtman v kontaktu s někým, kdo byl posléze prokázán jako pozitivní, tak dodržoval karanténu, lhůty byly v pořádku. Mezitím byl testován a výsledky byly negativní. To, co bylo potom, s tím vůbec nesouvisí." konstatoval hejtman v pondělí.

"V současnosti jsem podstoupil během 11 dní už čtyři testy, které mi také nařídila hygiena. První test byl negativní, druhý pozitivní a třetí opět negativní. Teď velice nedočkavě čekám na výsledek čtvrtého testu, ale s pravděpodobností hraničící s jistotou se stala chyba," uvedl Bernard.

Hejtman dále vyjádřil politování nad tím, když se koronavirová epidemie stává nástrojem politických bojů. "Je mi opravdu líto, že nedokážeme ani v tak vyhrocené době táhnout za jeden provaz. Na druhé straně tady na sociálních sítích od vás cítím velkou podporu, což mi dodává hodně síly, a za to vám všem děkuji," doplnil Bernard.

První karanténu mělo vedení kraje od 26. března

Z důvodu prokázaného onemocnění koronavirem u radní Plzeňské kraje pro životní prostředí Radky Trylčové (ODS) skončila 26. března v karanténě celá devítičlenná rada kraje a několik dalších úředníků. Radní kraje se setkali na svém jednání 16. března. Vedle Trylčové onemocněl ještě náměstek hejtmana Zdeněk Honz (ČSSD). Ještě 29. března prohlašoval Bernard na svém facebookovém profilu, že je negativní. V pátek 3. dubna ale oznámil, že se situace změnila.

„Po ukončení karantény a negativních výsledcích testování jsem na sobě pociťoval příznaky mírné svalové horečky a měl jsem teplotu 37 stupňů. Abych nic nezanedbal, nechal jsem si provést opakované testy, které prokázaly, že jsem Covid pozitivní,“ uvedl hejtman v pátek. „Dnes jsem nastoupil do druhé karantény. Nyní se cítím opět naprosto zdravý. Ve vedení krizového štábu pokračuji způsobem, který mám již ověřený, tedy prostřednictvím moderních komunikačních prostředků,“ vzkázal všem v pátek 3. dubna z karantény Josef Bernard.

Ještě předtím se ovšem hejtman setkal s celou řadou klíčových osob z různých institucí, navštívil například i domov pro seniory v Janovicích. Jeho ředitel je teď také v karanténě. Hejtman byl i na jednání krizového štábu. Do karantény museli teď nově i ředitelé krajských nemocnic, šéf krajské hygienické stanice, vysoce postavení policisté a zřejmě se karanténě nevyhnou ani někteří novináři a další politici. Už do druhé karantény museli i mnozí radní kraje. Někteří politici z okruhu hejtmana označili jeho jednání za nezodpovědné a bezohledné. Mimo jiné se hejtman setkal i s šéfem plzeňské firmy, která vyrábí unikátní a velmi výkonné respirátory. Jejich dodávku si kraj objednal.

Velká bitva se teď rozhořela v diskusi na facebooku hejtmana pod jeho prohlášení o tom, že je COVID pozitivní. Zatímco polovina lidí mu přeje brzké uzdravení, druhá polovina mu spílá za to, kolik důležitých lidí kvůli jeho jednání muselo skončit v karanténě a vyzývají ho k okamžité rezignaci.  

Ohodnoť článek

Foto Pixabay.com

Štítky Bernard, hejtman, koronavirus, šíření nakažlivé nemoci, policie, trestní oznámení, karanténa, COVID-19, Plzeňský kraj, Josef Bernard, ČSSD, Krajská hygienická stanice, Radka Trylčová, Zdeněk Honz, ODS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Policie vyšetřuje, zda někdo z vedení Plzeňského kraje nešířil koronavirus, hejtman vinu odmítá  |  Koronavirus  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.