Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Nakažených osob v Plzeňském kraji raketově přibývá, už je jich celkem 46

, aktualizováno 26. března 2020, 20:50

Počet osob nakažených novým koronavirem v Plzeňském kraji ve čtvrtek prudce vzrostl o 15 nových případů oproti předchozímu dni. V kraji je aktuálně 46 pozitivně testovaných případů. Ve čtvrtek večer toto číslo narostlo o další dva případy a je pravděpodobné, že se bude dál zvyšovat, vzhledem k vyššímu počtu odebraných a následně vyhodnocených testů.

Největší nárůst počtu nemocných má aktuálně Domažlicko, kde je 19 pacientů s COVID-19. V Plzni je 15 pacientů, dva nové případy tam zaznamenali hygienici večer. Dalších sedm má jižní Plzeňsko, tři případy jsou na Tachovsku a dva na severním Plzeňsku. Bez jediného nemocného zůstává zatím Klatovsko a Rokycansko. Testy podstoupilo v kraji 1477 osob, 401 skončilo v nařízené karanténě, 288 dalších už mohlo karanténu opustit.

Výskyt většího počtu nemocných na Domažlicku je způsobeno tím, že se jedná o hraniční okres s tisíci pendlery. Většina z nich až do dneška denně překračovala hranice při cestě za prací. Už koncem minulého týdne požadovalo vedení Plzeňského kraje společně s hygieniky od vlády, aby se uzavřely hranice pro pendlery. Hrozilo reálné zavlečení nákazy do země tímto způsobem, což se teď bohužel potvrzuje.

Od čtvrtka musí pendleři, tedy lidé dojíždějící do zaměstnání za hranice, buď přestat pracovat, nebo si v sousední zemi zajistit i ubytování a domů se dočasně nevracet. Po návratu budou muset absolvovat čtrnáctidenní karanténu.

FOTOGALERIE: Počet nakažených osob COVID-19

Čtvrtek, 26. března 2020, 20:53

FOTOGALERIE: Počet nakažených osob COVID-19

V karanténě je od čtvrtka také celá devítičlenná rada Plzeňského kraje a několik dalších úřadníků. Pozitivní test na COVID-19 měla jedna členka rady kraje. Všichni teď musí absolvovat odběry a doma budou čekat na výsledky testů. Chod vedení krajského úřadu tato opatření podle slov tiskové mluvčí kraje Aleny Marešové nijak neovlivní. Většina úředníků pracuje z domova, nebo prostřednictvím videokonferencí.

Provoz chirurgického oddělení také omezila ve čtvrtek Domažlická nemocnice. Důvodem k tomuto opatření byla krátkodobá hospitalizace pacienta, který je v současné chvíli hospitalizován ve FN Plzeň s novým koronavirem.

Ohodnoť článek

Foto Pixabay.com

Štítky koronavirus, počet nakažených, Plzeňský, epidemie, statistika, pendleři, Plzeňský kraj, COVID-19, karanténa, pacient, okres Domažlice, Plzeň, okres Tachov, okres Klatovy, Fakultní nemocnice Plzeň, Domažlická nemocnice, a.s.

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nakažených osob v Plzeňském kraji raketově přibývá, už je jich celkem 46  |  Koronavirus  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.