Počasí dnes12 °C, zítra15 °C
Středa 23. října 2024  |  Svátek má Teodor
Bez reklam

Čtete text rubriky Blogy a komentáře. Jedná se názor autora, který se nemusí shodovat s postojem redakce.

Ježkům zbývá několik posledních dní, aby se dostatečně vykrmili předtím, než upadnou do zimního spánku

Několik posledních dní zbývá ježkům žijících ve volné přírodě, aby se dostatečně vykrmili pro nadcházející zimu, kterou by měli prospat ve svém bezpečném úkrytu. Aby ježek ve volné přírodě přežil, musí mít předtím než upadne do zimního spánku hmotnost alespoň 600 g. Ohrožena jsou nejvíce letošní mláďata, která nemají dostatek zkušeností se sháněním potravy. Pomáhat ježkům s potravou může ještě teď každý z nás. Pokud na ježky někde narazíte, nikdy je nikam nepřenášejte!

Podobně jako loni, tak i letos se staráme o několik ježků, kteří se usídlili nebo narodili na naší zahradě a v jejím nejbližším okolí. Loni jsme pečovali o samici se čtyřmi mláďaty, letos nám po zahradě běhá pár dospělých ježků, tři větší mláďata a také dva hodně malí ježci. A právě na ně se v těchto dnech zaměřujeme nejvíce. Je potřeba je před zimou pořádně vykrmit. Loni ježci upadli do zimního článku 4. listopadu a lze proto předpokládat, že ani letos to nebude jiné. A moc dní už nezbývá. Ježci upadají do zimního spánku při poklesu noční teploty pod bod mrazu.

Každý večer dostávají naši ježci na stejné místo do několika mističek kočičí kapsičky a granule. Zatímco loni se malí ježci objevovali až po setmění, letos se prckové prohánějí po zahradě při svých výpravách za potravou i za bílého dne. Potravu tedy mají na jejich oblíbených místech k dispozici i přes den. Misky musí být snadno omyvatelné a s nízkými okraji. Ježci totiž do mističky při krmení rádi vlezou. Velmi často se tam i vykadí. Jsou to totiž docela prasátka. Je dobré přidat i misku s vodou, kterou také pravidelně měníme. Nikdy se nesmí dávat ježkům mléko! Rozhodně ale nechceme naše ježky moc rozmazlovat, musí se učit hledat prioritně jejich přirozenou potravu, které je i nyní na zahradě dostatek.

Zatímco loni se ježci drželi striktně na zahradě. Letos nemají problém zdolat dva a schody a pak se prohánějí i po terase společně s našimi kočkami. Zejména dva největší ježci už jsou naši společnost tak zvyklí, že se před námi ani nesnaží uprchnout. Můžeme jim doplňovat jídlo do mističky i když do ní mají právě zabořený čumáček. Nechají se pohladit po bodlinách i podrbat pod krkem. Rozhodně se nedoporučuje chodit na terasu po tmě a bez bot. To fakt nechcete kopnout bosou nohou do ježka nebo na něj šlápnout. Není to moc příjemné. Ježek vždy vyhraje.

Pokud se doma staráte o ježky, určitě je dobré zbavit je vnějších parazitů, např. blech nebo klíšťat. Je téměř neuvěřitelné, kolik blech se na takovém ježkovi prohání. K likvidaci parazitů můžete použít jakýchkoliv antiparazitních postřiků pro psy nebo kočky (Arpalit, Difusil). My ale používáme přípravek NexGard Combo, který ježky zbaví kromě blech i vnitřních parazitů. Ale stojí 500 Kč. Pozor na čumáček a oči! Ježky, kterým jsme prostředek aplikovali, si poznačujeme na bodlinách zdravotně nezávadnou červenou barvou, která po pár dech zmizí. Máme tak přehled o tom, který ježek už přípravek dostal.

Pro naše ježky máme na zahradě připraveno několik uměle vytvořených úkrytů a boudiček pro přezimování. O některých už víme, že už se v nich ježci zabydleli. Dalších jejich osvědčené úkryty známe už od loňska. Ježkům ale stačí k přezimování málo, podle odborní třeba jen hromádka listí nebo větviček, ale i škvíra pod kurníkem, králikárnou či teplé místo v kompostu.

Ten úplně nejmenší ježčí prcek si ale našel jiné bydlení. Dokázal totiž proniknout do velké kůlny, kde si zřejmě našel místo pro přezimování. V jeho případě jsme rezignovali. Ani se ho nesnažíme z kůlny dostat pryč. Jídlo mu proto nosíme dovnitř. Jde o nejmenšího ježečka, jehož váha zůstává i přes velkou snahu stále poměrně nebezpečně nízká. A není jisté, zda by ve venkovním úkrytu zimu přečkal. A proto má šanci zůstal v kůlně, kde bude i velkých mrazech přeci jen vyšší teplota, než venku.

Důležité upozornění. Pokud někde venku na podzim narazíte na ježka, nikam ho rozhodně nepřenášejte a už vůbec ho nenoste do záchranné stanice živočichů. Lidé každoročně přinesou během podzimu do stanice většinou naprosto zbytečně až 200 ježků, o kterých se domnívají, že jim hrozí smrt! V devadesáti procentech jde o zbytečně přinesené ježky. Jejich následná péče pak stojí přes půl milionu korun! Ve stanici stojí péče o jednoho ježka v době od srpna do dubna od 3000 až do 5000 Kč.

V záchranných stanicích by měli skončit hlavně ježci, kteří mají zdravotní problémy. Ti, kteří se například obtížně pohybují, jsou apatičtí nebo malátní. Pokud se chytili do nějaké pasti, například do pletiva, mají tržné rány nebo jiný úraz. Jakmile klesnou teploty pod bod mrazu, je na místě zvažovat záchranu ježků, kteří jsou malí a nemají dostatečnou váhu. Lidská pomoc má smysl, jestliže najdeme v říjnu mládě vážící pod 300g, nebo které má v listopadu méně než 400g.

I městská policie v Plzni teď apeluje na veřejnost, aby lidé neoznamovali nálezy ježků, pokud nejsou viditelně poranění. Pro ježky je důležité zůstat právě nyní před zimou v jejich přirozeném prostředí a ideálně v jedné lokalitě. Je to z toho důvodu, že v těchto místech mají svůj pelech, dokáží si zde najít potravu a orientují se v daném místě pomocí čichu. Pokud je ježek z tohoto prostředí přesunut, snižuje se jeho šance na přežití.

Ohodnoť článek

Foto Richard Beneš

Štítky ježci, záchrana ježků, ježčí rodina, zimování ježků, péče o ježky, krmení ježků

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ježkům zbývá několik posledních dní, aby se dostatečně vykrmili předtím, než upadnou do zimního spánku  |  Blogy a komentáře  |  Drbna  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.