Počasí dnes18 °C, zítra19 °C
Neděle 5. května 2024  |  Svátek má Klaudie
Bez reklam

Čtete text rubriky Blogy a komentáře. Jedná se názor autora, který se nemusí shodovat s postojem redakce.

KOMENTÁŘ: Plzeňský primátor nebezpečně rozděluje společnost

V posledních týdnech a měsících můžeme od současného vedení města slyšet mnoho silných slov vůči nejrůznějším skupinám obyvatel. Co začalo diskusí o násilí na lidech bez domova, radikalizací debaty o lidech závislých na návykových látkách, pokračuje nyní v souvislosti s potenciální potřebnou pomocí pro válečné uprchlíky z Ukrajiny. Lídrem této politiky je po hříchu sám primátor města Roman Zarzycký. Ani nesouhlas se současnou vládou, což je jistě legitimní politický postoj zejména od příslušníka Babišova hnutí, nedává právo k otevírání fašizace veřejné debaty A to primátor a spol. přesně dělají.

Bylo už k pozastavení to, když strategie řízení městské policie obsahovala tezi o tom, že si její strážníci budou zvedat autoritu prostřednictvím zákroků vůči jedné konkrétní skupině obyvatel. A je úplně jedno, o jakou skupinu jde. Tento nonsens nakonec zastupitelstvo města ještě zkorigovalo, další excesy však pokračují. Vedle toho jsou často cílem pocitových proklamací k bezpečnosti ve městě výhradně cizinci.

Není při tom samozřejmě nutné zavírat oči před problémy, což prý dělá kdokoli, kdo neschvaluje postup současného vedení města. To ale není pravda. K řešení těchto problémů má však přispět celý komplex nástrojů od represivní, sociální až k bytové politice. Všemi těmi nástroji město disponuje.

Poslední vyjádření primátora však směřuje k válečným uprchlíkům. To je i podle mnoha reakcí pod jeho příspěvkem mimořádně odpudivá strategie brnkající na strunu nacionalismu, xenofobie a frustrace části populace. Primátor by měl komunitu spojovat, nikoli ji rozdělovat a radikalizovat populistickou kalkulací. To navíc za pomoci nulové empatie, kterou nepřekryjí ani fotky s dětmi a zvířátky na sociálních sítích. Ne nadarmo jedna z diskutující na Facebooku nepřímo označila velmi přiléhavě postoje k pomoci válečným uprchlíkům z Ukrajiny ze strany současného primátora za politiku “obušku a toalety”.

Tohle se v dávné i zcela nedávné historii nikdy nevyplatilo. Iniciátorům populismu postaveného na tvrdosti a odlidštění některých osob nebo skupin, kterému nejprve řada občanů nadšeně tleskala, se postupně situace vymkla z rukou a otevřela cestu opravdovým radikálům a extrémistům. To je nesmírné nebezpečí, které zejména v prostoru obce není vůbec dobré podceňovat, nebo právě dokonce podněcovat. Čím dříve si to primátor Zarzycký uvědomí, tím menší škody městu způsobí. Městu, které tvrdí, že má rád, byť v něm odmítá bydlet. Lajky na Facebooku totiž nikdy lepší místo pro život z žádného města neudělaly. Ani neudělají. Spíše naopak.

Hodnocení článku je 54 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto TOP 09

Štítky komentář, blog, Michal Vozobule, Roman Zarzycký, Ukrajina, uprchlíci z Ukrajiny, válka na Ukrajině, Plzeň

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jaroslav Kronus

Tento žvanil je od zTOPořených 09 :) ? Jedním uchem tam, druhým ven a tečka !

Středa, 5. července 2023, 16:55Odpovědět

Otta Blažek

Doufám, že se tento exot do vedení města už nikdy nedostane a jeho bláznivé nápady typu zasypání kruh. objezdu na Roudné zůstanou nerealizovány.

Pondělí, 3. července 2023, 09:58Odpovědět

Martin Krocil

Jasně, příčinou jsou ti, co nazývají věci pravými jmény a nikoliv ten odpad...

Neděle, 2. července 2023, 09:05Odpovědět

Martin Krocil

Jasně, příčinou jsou ti, co nazývají věci pravými jmény a nikoliv ten odpad...

Neděle, 2. července 2023, 09:05Odpovědět

Eva Bystřická

Závistivý blábol radního, který touží po místě primátora

Sobota, 1. července 2023, 10:32Odpovědět

Karel Poláček

Chce-li primátor města pořádek pro všechny, je jen přirozené, že se to těm, kdo se tím cítí být poškozeni, nelíbí. O to horší a politicky nekorektní je v této souvislosti pokrytecky používat silné a nepříhodné výrazy jako fašizace, rasismus apod. Chápu, že když si někdo nesplnil své politické a kariérní aspirace, reaguje na to způsobem, který považuje za vhodný a správný, třeba tím, že napadne osoby jiné stranické příslušnosti. Na rozdíl od něho ale já a lidé, kteří mne obklopují, považujeme p. Zarzyckého za muže na svém místě, který hájí občanské zájmy a spojuje všechny ty, kteří ve městě žijí a pracují a kteří se neupínají ke svým nenaplněným snům a aspiracím o dosažení politických pozic.

Sobota, 1. července 2023, 09:57Odpovědět

Niels Holgerson

Kašperské Hory nebo třeba Chrudim se postavily k problému jako evropská města, plzeňský primátor naopak volí cestu podkuřováni lidové xenofobii ... a pak řeční o Miladě Horákové, která se zastávala německých uprchlíků před Hitlerem, nebo sudetských Němců proti divokým odsunům... smutek a trapnost...

Pátek, 30. června 2023, 22:53Odpovědět

Václav Vaníček

Fundovaný článek od Michala Vozobuleho, primátor města má být nadstranický a spojovat! Velmi si vážím většiny občanů České Republiky, kteří se neobrátili k uprchlíkům před brutální nevyprovokovanou válkou. Z devadesáti procent to jsou ženy s dětmi a starší lidé. Na místě primátora bych se zamyslel nad způsobem komunikace. " Rajchlů" a jim podobných je už v mediálním prostoru docela dost. Václav Vaníček

Pátek, 30. června 2023, 21:31Odpovědět

KOMENTÁŘ: Plzeňský primátor nebezpečně rozděluje společnost  |  Blogy a komentáře  |  Drbna  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.