Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Čeká nás v Plzni pokles prodeje bytů?

PR článek

V posledních měsících sledují plzeňské realitní kanceláře ale také samostatní prodávající nemovitostí rapidní pokles na trhu. Prodej bytů v Plzni zažívá jeden z největších poklesů za poslední léta, a to i přes to, že poptávka po městském bydlení neustále roste. Příčin této tržní propasti je hned několik, největšími problémy jsou však inflace a ceny nemovitostí.

Vliv inflace na trh s byty

V letošním roce se Česká republika setkává s nejvyšší inflací od roku 1993. Momentální inflace u nás činní 16%. Pro porovnání, v dubnu minulého roku to byla pouhá 4%. Česká národní banka na tuto situaci musela reagovat, a tak v červnu tohoto roku stanovila vyšší úrokové sazby. Toto navýšení se negativně projeví na výši úroků hypoték, což je velkou ránou do trhu s nemovitostmi. Lombardní sazba, která ovlivňuje půjčky komerčních bank u ČNB, je nově stanovena na 8%. Takto vysoká lombardní sazba byla Českou národní bankou naposledy nastavena v roce 1999.

Koupě bytu je dnes obtížná již sama o sobě, jelikož ceny nemovitostí neustále rostou a stávají se pro řadu českých občanů nedostižným snem. Pro většinu lidí s průměrným platem je téměř nemožná koupě bytu a zvýšení úroků u hypotečních úvěrů, koupi prakticky znemožní.

Nejoblíbenější plzeňské lokace pro bydlení

Plzeň se dělí celkově na deset městských částí, ne všechny se však řadí mezi oblíbené a vyhledávané na realitním trhu.

Obecně za příjemnější a nejoblíbenější jsou považovány části Doubravka, Slovany a Bory. Byty o velikosti 3+1 a 3kk se zde cenově pohybují kolem 5 000 000 Kč. Najdeme zde ale také novostavby, kde byt o velikosti 3kk stojí i 11 000 000 Kč.

V centru města na popularitě narůstá také oblast Vinic nebo Lochotína, které jsou velmi příznivé díky krátké dojezdové vzdálenosti do samotného centra. Mezi další výhody patří například park nebo velká dostupnost obchodů. Na okraji Plzně jsou populární Litice, které jsou sice vzdálenější, ale také poklidnější a jsou ideální bydlením například pro rodiny s dětmi.

Naopak mezi nejhůře hodnocenou oblastí jsou Skvrňany, které jsou známé nízkou kvalitou bytů, špatnou skladbou obyvatelstva a rizikem rezidenční segregace. Byty o velikosti 2+1 se zde v novostavbách cenově pohybují kolem 4 000 000 Kč. Menší panelákové byty o velikosti 1+1 nebo 1kk se pohybují kolem 2 000 000 Kč. Ačkoliv se jedná o méně oblíbenou oblast, ceny bytů se pohybují zhruba na stejné úrovni jako v oblastech oblíbených.

Cenově nejdražší oblastí pro koupi bytu v Plzni je Severní předměstí, kde se nachází spousta nových rodinných domů.

Štítky Plzeň, nemovitost, inflace, bydlení, Česká národní banka, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Čeká nás v Plzni pokles prodeje bytů?  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.