Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Dobřany připravují venkovní střelnici, spolupracuje kraj i ČOV

Český olympijský výbor (ČOV), Plzeňský kraj a město Dobřany budou spolupracovat při výstavbě střeleckého areálu zhruba za 150 milionů korun v katastru Dobřany-Vysoká. Dnešní memorandum, které potvrzuje dohodu o spolupráci na projektu, nezavazuje žádnou stranu k financování a je právně nezávazné, řekl po dnešním podpisu dohody hejtman Josef Bernard (ČSSD).

Areál na 35 hektarech má být pro všechny střelecké disciplíny, vojáky, policisty, myslivce a další držitele zbrojních průkazů. Střelnice má vzniknout na pozemku, na kterém dříve cvičili dělostřelci, mezi silnicí první třídy Plzeň - Klatovy, skládkou odpadů Vysoká a vepřínem.

Předseda ČOV Jiří Kejval řekl, že se budou snažit dostat akci do dlouhodobého národního investičního plánu sportovních staveb. Střelectví je podle něj v České republice jeden z nejúspěšnějších olympijských sportů. Areál by se propojil s 15 kilometrů vzdáleným stadionem v Lobzích a podle náměstkyně hejtmana Marcely Krejsové (ODS) by se oba podílely na pořádání evropských i světových šampionátů. "Koordinujeme ho s policií a armádou, kteří také musí někde cvičit," řekl náměstek hejtmana Ivo Grüner (ČSSD).

Na projektu střelnice se podle starosty Dobřan Martina Sobotky (Aktivní Dobřany) zatím nepracuje. "Prvním krokem je výstavba valů, nezávisle na tom, zda bude střelnice, nebo ne. Pokud se nepodaří zajistit bezpečnost a bezhlučnost provozu, tak může prostor sloužit něčemu jinému," řekl. Letos by se měly udělat na pětině pozemku ze strany od hlavní silnice.

První zemina by se měla na valy začít navážet po 1. dubnu, kdy začne Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) budovat silnici Šlovice - Přeštice za 1,2 miliardy korun, která potrvá čtyři stavební sezony. ŘSD bude na valy vozit zeminu, za jejíž deponování bude platit, město bude ukládat peníze na zvláštní účet. Dobřany nemají dát na stavbu střelnice nic. Nejméně 100 milionů Kč by měly získat od stavebních firem, které by městu platily za odpadní zeminu a recykláty, jež navezou na valy.

Hlavním inženýrem projektu bude odpadová firma Marius Pedersen, partner a významný donátor rozpočtu města. Provozuje skládku Vysoká, na níž jsou převážně stavební odpady. "Bude všechno vyřizovat, platit projekty a práce, a nám bude odvádět nájem z tuny deponované zeminy. Připravujeme s nimi smlouvu na sedm let," řekl Sobotka. Marius Pedersen tam bude ukládat kromě zeminy z budované silnice i část zeminy ze skládky, čímž se její kapacita zvýší, což přinese městu další peníze.

Proti stavbě vystupuje petiční výbor Střelnici v Dobřanech nechceme. Podle starosty neargumentují pravdivě, když třeba tvrdí, že broky otráví studně a areál ohrozí všechno v okruhu šesti kilometrů. Město podle veřejného prohlášení koalice střelnici nepostaví, kdyby byla nebezpečná, hlučná, ekonomicky nevýhodná nebo škodila životnímu prostředí. Odborníci letos a příští rok vypracují 3D model, spočítají hluk a navrhnou protihluková opatření. Na stavbu bude podle Sobotky zpracován posudek vlivu stavby na životní prostředí a pracuje se na biologickém posudku lokality.

Autoři | Foto Plzeňský kraj

Štítky ČR, správa, stavby, sportovní střelba, Dobřany, Plzeňský, Český olympijský výbor, střelnice, projekt, silnice, ČSSD, Josef Bernard, Plzeňský kraj, Martin Sobotka, Marius Pedersen

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dobřany připravují venkovní střelnici, spolupracuje kraj i ČOV  |  Politika  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.