Počasí dnes7 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Plzeňská fakultní nemocnice provedla loni 150 transplantací krvetvorných buněk, nejvíc v republice

Fakultní nemocnice v Plzni si opět připsala rekord v počtu transplantací krvetvorných buněk. Zdejší hematologicko-onkologické oddělení je od roku 2018 největším zařízením svého druhu v Česku. Až dvě třetiny všech nepříbuzenských transplantací kostní dřeně v tuzemsku zajišťuje ve spolupráci s Českým národním registrem dárců dřeně právě plzeňská nemocnice, která navíc disponuje kompletními transplantačními akreditacemi, včetně těch mezinárodních.

Na pavilonu FN Plzeň roste

Na nejvyšším pavilonu Fakultní nemocnice Plzeň roste od března za stamiliony korun nová dvoupodlažní nástavba pro hematoonkologické oddělení, pro pacienty s poruchou krvetvorby i pro dárce. Stavbu z oceli a skla, pro níž se vžil název Obláček,...

„Kromě Plzeňského kraje léčíme pacienty i ze Středočeského, Jihočeského, Severočeského nebo Karlovarského a pokud můžeme, vycházíme vstříc i některým pražským centrům. Při hledání vhodného dárce spolupracujeme s registry z celého světa a vybíráme zhruba ze 40 milionů potenciálních dárců kostní dřeně. Český národní registr dárců dřeně nabízí 106 tisíc dárců,“ říká primář Hematologicko-onkologického oddělení FN Plzeň Pavel Jindra. Podle něj je transplantace kostní dřeně nutná u tří ze čtyř leukémií.

Mezi dárce se nechal před lety zapsat i čtyřiačtyřicetiletý Stanislav. Letos na jaře se mu lékaři ozvali, že vhodným dárcem. Do Plzně přijel z Krnova.

„Dárcovství kostní dřeně bych přirovnal k dárcovství krve. Není čeho se bát, cítím se dobře a nijak mě to neomezilo. Udělali jsme si s přítelkyní vlastně takový výlet do Plzně, při kterém mohu dát šanci na život nemocnému člověku. To je moc fajn pocit, který za tu trochu diskomfortu určitě stojí,“ popisuje Stanislav. Dárce a příjemce jsou z mnoha důvodu pro sebe navzájem neznámí. Stanislav pouze věděl, že pacient pochází z České republiky.

Vstoupit do registru dárců kostní dřeně lze na více než 50 místech po celé ČR, jejich seznam a veškeré informace naleznete na webových stránkách kostnidren.cz.

Úspěšnost nalezení vhodného dárce je na Transplantačním centru FN Plzeň asi 90 procent. Dárci si mohou vybrat ze dvou možných variant odběru kostní dřeně. První možností je separace krvetvorných buněk z krve. Druhou metodou darování je odsátí dřeně jehlou z kosti pánevní pod narkózou.

V Plzni hledají i dárce krevních destiček

„Transplantačnímu centru Hematologicko-onkologického oddělení FN Plzeň se také daří snižovat komplikace v léčbě a úmrtnosti nemocných s leukémiemi a dalšími poruchami krvetvorby. K léčbě leukémií i transplantací je zapotřebí podávání krevních destiček, které centrum získává od zdravých dárců,“ uvedla mluvčí nemocnice Gabriela Levorová.

FN Plzeň hledá nové dárce krevních destiček, pomohou lidem s leukémií

Pacienty s různými typy leukémií, kteří podstupují chemoterapii nebo transplantaci kostní dřeně ohrožují krvácivé komplikace a pravidelná aplikace destiček od zdravých dárců jim umožňuje překlenout období do doby, než se jim obnoví jejich vlastní...

Transplantací může jeden pacient s akutní leukémií absolvovat během celé léčby až 40. V současnosti má FN Plzeň v evidenci zhruba 300 dárců krevních destiček. Podle vedení nemocnice to ale není vysoké číslo.

„Odběr krevních destiček je bezbolestný, trvá asi hodinu a frekvence dárcovství je zhruba jednou za měsíc. Vhodný dárce musí být zdravý, starší 18 let a vážit alespoň 60 kilogramů. Věřím, že je stále mnoho těch, kteří nad touto formou pomoci uvažují, ale nenašli odvahu. Proto bych je rád povzbudil a zároveň poděkoval všem, kteří už ten první krok učinili. Moc si každé takové pomoci vážíme,“ uzavřel ředitel FN Plzeň Václav Šimánek.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto FN Plzeň

Štítky dárci kostní dřeně, léčba leukémie, hematoonologické oddělení, FN Plzeň, krevní destičky, Fakultní nemocnice Plzeň, transplantace, kostní dřeň, Česko, nemocnice, Plzeň, Pavel Jindra, Středočeský kraj, Jihočeský kraj, Plzeňský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Plzeňská fakultní nemocnice provedla loni 150 transplantací krvetvorných buněk, nejvíc v republice  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.