Nové vybavení za půl milionu korun usnadní kuchařům práci a také jim umožní připravovat jídla z kvalitních surovin. Denně kuchyně v horažďovické nemocnici připraví obědy až pro čtyři stovky strávníků. Kuchyni vede zkušený šéfkuchař Josef Maxa, který obdržel ocenění v soutěži Nejlepší kuchař ve společném stravování.
„Přístroje jsme kupovali buď úplně nově, nebo jsme nahrazovali staré, které už byly opotřebené. A také jsme potřebovali větší, protože ty původní už nestačily kapacitně,“ vysvětluje Josef Maxa. Kuchyně nakoupila 150litrový kotel a velkou 120litrovou pánev. Ta původní měla pouze 80 litrů.
„Když jsme tedy dělali oblíbené omáčky, které si objednalo více strávníků, nebo knedlíky, musely jsme používat i další nádoby na vaření, protože původní pánev nestačila. To pak komplikovala dochucování a zvyšovalo časovou náročnost příprav,“ popisuje horažďovický šéfkuchař. Varný dvouplášťový kotel používá kuchyně na přípravu čajů nebo polévek, ale třeba také na přípravu těstovin, kterých lze v nové 150litrové nádobě najednou uvařit až 30 kilogramů.
Dále nemocniční kuchyně pořídila dvě myčky na černé a na bílé nádobí a šokér, což je přístroj na rychlé zchlazení nebo zmrazení pokrmů a opětovné šetrné rozmrazování. „Dnešní hygienické normy neumožňují zchlazování potravin tím klasickým způsobem, že je necháte zchladit odstavením a okolní teplotou. To vás pak limituje v některých postupech a používání čerstvých surovin, které musíte nahrazovat polotovary,“ vysvětluje Maxa.
Nemocniční kuchyně v Horažďovicích připravuje veškerou stravu pro pacienty a obědy a večeře pak vaří také pro personál a externí strávníky či odběratele, kterým se pokrmy buď rozváží, nebo si pro ně chodí do nemocniční jídelny. Kuchyň denně nabízí výběr ze dvou až tří jídel. Dle nabídky a oblíbenosti pak denně až 400 obědů.
Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.