Pacienti v horažďovické nemocnici se dočkají kvalitnější stravy, nové vybavení usnadní práci i kuchařům

Autoři | Foto Nemocnice Plzeňského kraje | Zdroj Nemocnice Plzeňského kraje

Nové vybavení za půl milionu korun usnadní kuchařům práci a také jim umožní připravovat jídla z kvalitních surovin. Denně kuchyně v horažďovické nemocnici připraví obědy až pro čtyři stovky strávníků. Kuchyni vede zkušený šéfkuchař Josef Maxa, který obdržel ocenění v soutěži Nejlepší kuchař ve společném stravování.

„Přístroje jsme kupovali buď úplně nově, nebo jsme nahrazovali staré, které už byly opotřebené. A také jsme potřebovali větší, protože ty původní už nestačily kapacitně,“ vysvětluje Josef Maxa. Kuchyně nakoupila 150litrový kotel a velkou 120litrovou pánev. Ta původní měla pouze 80 litrů.

„Když jsme tedy dělali oblíbené omáčky, které si objednalo více strávníků, nebo knedlíky, musely jsme používat i další nádoby na vaření, protože původní pánev nestačila. To pak komplikovala dochucování a zvyšovalo časovou náročnost příprav,“ popisuje horažďovický šéfkuchař. Varný dvouplášťový kotel používá kuchyně na přípravu čajů nebo polévek, ale třeba také na přípravu těstovin, kterých lze v nové 150litrové nádobě najednou uvařit až 30 kilogramů.

Dále nemocniční kuchyně pořídila dvě myčky na černé a na bílé nádobí a šokér, což je přístroj na rychlé zchlazení nebo zmrazení pokrmů a opětovné šetrné rozmrazování. „Dnešní hygienické normy neumožňují zchlazování potravin tím klasickým způsobem, že je necháte zchladit odstavením a okolní teplotou. To vás pak limituje v některých postupech a používání čerstvých surovin, které musíte nahrazovat polotovary,“ vysvětluje Maxa.

Nemocniční kuchyně v Horažďovicích připravuje veškerou stravu pro pacienty a obědy a večeře pak vaří také pro personál a externí strávníky či odběratele, kterým se pokrmy buď rozváží, nebo si pro ně chodí do nemocniční jídelny. Kuchyň denně nabízí výběr ze dvou až tří jídel. Dle nabídky a oblíbenosti pak denně až 400 obědů.   

Ohodnoť článek

Chceš nám něco sdělit?Napiš nám

Napiš do redakce

Pošli nám tip na článek, reakci na daný článek nebo jakoukoliv zpětnou vazbu.

* Soubor není povinné přikládat.
Napište první písmeno abecedy.

Štítky nemocnice Plzeňského kraje, nemocniční strava, Horažďovice, nové vybavení, Josef Maxa, kuchař, kuchyně, jídlo

Komentáře

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.