Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Plánovanou operativu plně obnovila chirurgie Rokycanské nemocnice. Lhůty zůstávají jako před pandemií

Veškerou plánovanou operativu omezenou během covidové pandemie už obnovilo chirurgické oddělení Rokycanské nemocnice. Provádí opět všechny typy operací od všeobecné chirurgie, přes ortopedické či urologické výkony až po náročné operace kolorektální chirurgie. Těm se věnuje primář rokycanské chirurgie Richard Sequens, který a je v tomto oboru uznávaným českým specialistou.

Nemocnice věří, že veškerý skluz plánované chirurgické operativy dožene. „Jsme připraveni operační program případně zintenzivnit, abychom i novým pacientům nabídli včasné termíny operací, jako tomu bylo před pandemií,“ říká primář Richard Sequens. V době pandemie sloužila jedna z chirurgických lůžkových stanic jako covidová. Chirurgie proto prováděla v plném rozsahu pouze akutní výkony, traumatologické operace a operace nádorových onemocnění (karcinomů). Plánovaná operativa byla s ohledem na sníženou lůžkovou kapacitu výrazně omezena.

„Jakmile se začala koncem ledna situace ohledně covidu zlepšovat, bylo možné znovu otevřít druhou lůžkovou stanici a začít opět normálně pracovat v plném rozsahu. Předpokládám, že pokud nepřijde další vlna pandemie, lze skluz v řádech měsíců dohnat,“ říká primář Richard Sequens s tím, že oddělení obvolává všechny dříve odložené pacienty a domlouvá s nimi náhradní termíny. „Zároveň dál přicházejí i noví pacienti, kteří jsou indikováni k operacím nově. I jim se snažíme nabídnout včasný termín. Chceme zachovat lhůty jako před pandemií, tedy v řádech týdnů nejvýše jednotek měsíců u náročnějších výkonů,“ vysvětluje primář.

Ze všeobecné chirurgie se tak už v plném rozsahu provádějí například operace křečových žil, žlučníku nebo kýl. Dále ortopedické operace (například rekonstrukce kolenních vazů), urologické výkony, plastické operace a operace konečníku (hemoroidy, anální fissury, perianální píštěle apod.). A postupně se rozbíhá i kolorektální chirurgie dosud omezená na operace nádorů. Rokycanská chirurgie má ve svém týmu zkušené a ve svých specializacích známé lékaře, proto vyhledávají její péči pacienti nejen z Plzeňského kraje ale i z jiných regionů ČR.

Už v létě bude hotové nové parkoviště pro 200 vozidel v areálu Rokycanské nemocnice

Nové velké parkoviště pro 200 automobilů vznikne ještě letos v areálu Rokycanské nemocnice. Výstavba začne koncem ledna, hotové a k dispozici pro řidiče bude parkoviště už v létě. Současné dvě menší parkovací plochy vně areálu zůstanou zachovány...

„Máme k dispozici tři operační sály, které mají velmi dobré přístrojové vybavení pro všechny typy prováděných výkonů. Navíc v tomto a příštím roce budeme pořizovat nové vybavení v řádech milionů korun a v rámci plánované modernizace nemocnice vzniknou nad těmi současnými další zcela nové operační sály,“ popisuje další rozvoj chirurgického oddělení člen představenstva Rokycanské nemocnice Jaroslav Šíma.

S obnovením operativy souvisí i větší potřeba krve. Nemocnice proto vyzývá dárce nebo nové zájemce o dárcovství, aby chodili pokud možno pravidelně. Odkládanou plánovanou chirurgickou operativu už plně obnovila také Klatovská nemocnice. Domažlická a Stodská nemocnice během poslední vlny pandemie plánovanou operativu vůbec neomezovaly. Objednací lhůty na chirurgické operace zůstávají v krajských nemocnicích velmi příznivé. 

Ohodnoť článek

Foto Rokycanská nemocnice

Štítky Rokycanská nemocnice, chirurgie, operace, plánovaná operativa, chirurgické operace, pandemie, Rokycanská nemocnice, a.s., Richard Sequens, pacient, nemocnice, Jaroslav Šíma, Klatovská nemocnice, a.s., Stodská nemocnice, a.s., Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Plánovanou operativu plně obnovila chirurgie Rokycanské nemocnice. Lhůty zůstávají jako před pandemií  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.