Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Pandemie v Plzeňském kraji kulminuje, pobytovým sociálním službám chybí kvůli karanténě zaměstnanci

Koronavirus v Plzeňském kraji je před pololetními prázdninami na svém vrcholu. Počty nákaz denně rostou a již překročily hranici 3000 nových případů za 24 hodin. V nemocnicích přijímají denně až 15 nových covidových pacientů, a to převážně z Plzeňska. Situace se komplikuje také v pobytových zařízeních sociálních služeb, kde chybí 328 zaměstnanců, což je nejvíce za celou dobu pandemie.

Denní počty nově zjištěných nákaz na území Plzeňského v posledních dnech strmě rostly. Nákaza podle hygieniků zřejmě v Plzeňském kraji těsně před školními prázdninami kulminuje. „Jen za včerejší den přibylo celkem 3 687 nových případů a dnes bude toto číslo zřejmě překonáno. Také v nemocnicích stále dochází k nárůstu počtu hospitalizací, hlavně z oblasti Plzeňska. Denně je to deset až 15 pacientů,“ řekla na dnešním jednání krajského krizového štábu hejtmanka Ilona Mauritzová (ODS).

Ředitel Krajské hygienické sanice v Plzni Michal Bartoš uvedl, že se vyšší nemocnost přesunula i do starších věkových skupin. Dosud se až v polovině případů jednalo o děti. „Za Plzeňský kraj činí týdenní nárůst zhruba o 99 procent více. Jsou to čísla rekordní a obávám se, že je tento týden opět překonáme,“ myslí si Bartoš.

Pobytovým službám chybí lidi

Situace v pobytových zařízeních sociálních služeb na Plzeňsku se zhoršuje. Počet zaměstnanců, kteří nejsou na pracovišti z důvodu karantény, nebo OČR je celkem 328. „To je téměř 12 procent, což je nejvyšší číslo od 4. 11. 2021, od kdy sledujeme údaje z pobytových služeb,“ vyčíslil vedoucí Odboru sociálních věcí Filip Zapletal.

Fyzické i psychické vyčerpání a bezohledné návštěvy. Pracovníci sociálních služeb jedou nadoraz

V úlevu, kterou snad přinese tento rok, doufají ředitelé pobytových sociálních služeb v Plzni. Například zaměstnanci v Domovince fungují 12 hodin denně, kdy musí pracovat v respirátoru, rukavicích a po kapsách nosit desinfekci. Jsou fyzicky...

Vyšší je i počet covid pozitivních zaměstnanců, celkem 83, což jsou téměř tři procenta. Nejvyšší počet nepřítomných zaměstnanců je v Městskému ústavu sociálních služeb v Plzni a v sociálním a zdravotním centru Letiny. „S těmito organizacemi jsme v průběžném kontaktu a situaci nadále monitorujeme,“ doplnil Zapletal. Mezi pacienty se jedná o necelé jedno procento covid pozitivních osob, celkem jde o 38 klientů. „Je vidět, že přijatá opatření jsou dodržována a fungují,“ konstatovala hejtmanka.

Nemocnice ve větší míře přijímají děti

Koordinátor lůžkové péče pro Plzeňský kraj Jan Beneš potvrdil, že aktuální týdenní průměr incidence činí v Plzeňském kraji 2565 nakažených na 100 tisíc obyvatel.  V nemocnicích je k dnešnímu dni podle databáze ISIN hospitalizováno celkem 165 pacientů, z toho 17 v intenzivní péči a 11 na umělé plicní ventilaci. „Tito hospitalizovaní pacienti mají zatím spíše lehké průběhy onemocnění, ale z důvodů komorbidit vyžadují přijetí do akutní péče. Mírným způsobem se mění i věkové složení pacientů. Setkáváme se nyní ve větší míře s potřebou příjmu dětí, u nichž v důsledku horeček a gastrointestinálních příznaků dochází k dehydratacím a potřebě léčebných intervencí,“ popsal situaci Beneš a dodal, že růst hospitalizací očekává ještě i během dalších 10 dnů.

Hygienici aktuálně uvádějí 24 888 nakažených, kteří v Plzeňském kraji reálně žijí. Nejvíce jich je momentálně v Plzni (9052), následuje severní Plzeňsko (3378), jižní Plzeňsko (3330), Klatovsko (3310), Domažlicko (2124), Rokycansko (1908) a Tachovsko (1786).

I při výpadku zdravotnického personálu je při současně nastavených karanténních opatřeních situace v nemocnicích zatím zvládnutelná, v některých nemocnicích je využívána pracovní karanténa.

Nemocnost roste také u příslušníků integrovaného záchranného systému, plnit svoji činnost však mohou bez omezení. Stále také pomáhají hygienikům trasovat kontakty nakažených lidí. V oblasti Plané na Tachovsku se dnes projevil nedostatek řidičů veřejné dopravy. „Situace se řeší, chceme především zachovat dojezd do Plané do Nemocnice následné péče svaté Anny," ujišťoval náměstek Pavel Čížek (STAN).

Prezenční výuku zrušilo devět škol

Kvůli nepříznivé epidemické situaci neprobíhá v tomto týdnu prezenční výuka na devíti školách, z toho na pěti přešli na distanční výuku. Uzavřené jsou i dvě základní školy pro žáky se speciálními potřebami zřizované krajem. Při testování na středních školách bylo tento týden 262 pozitivních žáků z 10 275 testovaných, 23 pedagogů a čtyři další pracovníci. „Pozitivita žáků i pedagogů se řešila průběžně celý týden, nejen v testovací den. Na školách se střídají třídy, které jsou v karanténě,“ uvedla náměstkyně hejtmanky Radka Trylčová (ODS).

K dnešnímu dni bylo v Plzeňském kraji vyočkováno celkem 934 485 dávek. Dokončené očkování oběma dávkami má za sebou již 369 873 lidí a třetí posilující dávkou je očkováno 209 796 osob. U malých dětí nad pět let je vyočkováno 2946 dávek, z toho 908  dětí má očkování dokončeno.

 „Vzrostl nám již také počet praktických lékařů pro děti a dorost, kteří očkují. Z celkového počtu 96 ordinací jich očkuje už 50, což už je téměř polovina lékařů. To považuji za dobré,“ uvedla hejtmanka Ilona Mauritzová.

Zároveň vedoucí odboru zdravotnictví Jan Karásek informoval, že byla spuštěna předregistrace na podání vakcíny Novavax. „Tuto alternativní vakcínu je možné aplikovat ve věkové skupině od 18+, je dvoufázová a přeočkování druhou dávkou se provádí po 21 dnech. Bude podávána minimálně v jednom očkovacím místě v kraji, v tuto chvíli je to ve FN Plzeň. Dle potřeby a zájmu bude podávána i v ostatních krajských nemocnicích,“ upřesni. Třetí posilující dávkou je vakcína Pfizer. V současné době projevilo zájem o očkování vakcínou Novavax v Plzeňském kraji celkem 52 osob. Předregistrace očkování pro vakcínu Novavax lze nalézt na stránkách MZ ČR ZDE.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Zdravotnický holding Královéhradeckého kraje

Štítky COVID-19, koronavirus, statistika, počet nakažených, Plzeňský kraj, krizový štáb, školy, testování, nemocnice, sociální služby, karanténa, Novavax, Ilona Mauritzová, Plzeň, ODS, Jan Beneš, Jan Karásek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pandemie v Plzeňském kraji kulminuje, pobytovým sociálním službám chybí kvůli karanténě zaměstnanci  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.