Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Plzeňský kraj letos poprvé podpoří lékaře v šesti menších obcích

Přes milion korun si rozdělí šest obcí z nového dotačního programu Plzeňského kraje na podporu dostupnosti primární ambulantní péče. Pačejov na Klatovsku, Břasy a Hrádek na Rokycansku, Mladý Smolivec a Kasejovice na Plzeňsku a Bělá nad Radbuzou na Domažlicku za peníze vybaví a modernizují ordinace. Novinářům to řekla krajská radní Milena Stárková (ČSSD). Kraj vyčlenil na nový program tři miliony korun, v Kasejovicích a Pačejově podpořil po dvou ordinacích. Dotace budou i příští rok.

Peníze podpoří ordinace praktických a dětských lékařů, případně zubařů a gynekologů v obcích do 7500 obyvatel. "Jsou na vybavení a rekonstrukce obecních ordinací," řekla radní. Zástupci menších obcí si stěžují na to, že za stárnoucí lékaře těžko hledají náhradu. Peníze mohly jít také na bydlení lékařů, což ale letos obce nevyužily.

"Investovali jsme 200 tisíc korun do možná 50 let staré ordinace zubní lékařky, polovinu uhradí kraj. Jsme za to velmi rádi," řekl starosta Břas Miroslav Kroc (Pro harmonický rozvoj obce). Také díky tomu se podařilo udržet lékařku v obci a zlepšilo se prostředí pro pacienty. V Břasích se 2300 obyvateli jsou plně vytížení dva zubaři. Obsluhují dalších téměř 5000 lidí z okolních obcí.

Kraj chce touto novou formou podpory zvýšit dostupnost primární ambulantní péče v malých obcích, kde je nedostatečná nebo hrozí, že přestane být poskytována. "Cílem je získat nové poskytovatele služeb nebo udržet stávající," řekla Starková. Kraj oslovil e-mailem všechny obce, některé se ale přihlásily pozdě. Faktury mohou být za celý letošní i příští rok, aby měly vesnice čas na rekonstrukce.

Kraj zároveň vyhlásil pro obce nový program na podporu vybavení ordinací primární péče počítači a příslušenstvím. "Chceme zamezit ukončení činnosti lékařů v malých obcích kvůli požadavkům vyplývajícím z nových povinností vystavovat eRecepty, eNeschopenky a elektronické evidence tržeb," uvedla krajská radní. Žádosti lze podávat do 15. října.

"Smyslem je, aby starší lékaři, kteří do elektronizace zdravotnictví nechtějí investovat, ještě chvilku zůstali. Dostupnost péče se v příštích pěti letech výrazně zhorší. Lékařů je dost ve velkých městech, ale ne na periférii regionu," dodala.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, zdraví, správa, obce, Plzeňský, Plzeňský kraj, lékař, Kasejovice, Pačejov, peníze, Břasy, Milena Stárková, ČSSD, zubní lékař, okres Klatovy

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Plzeňský kraj letos poprvé podpoří lékaře v šesti menších obcích  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.