Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Rada Plzeňského kraje schválila fúzi tří nemocnic

Rada Plzeňského kraje schválila fúzi tří nemocnic akutní péče. Domažlická nemocnice, Stodská nemocnice a holding Nemocnice Plzeňského kraje splynou k 1. lednu 2020 s akciovou společností Klatovská nemocnice. Nástupnická firma, která bude stále ve stoprocentním vlastnictví kraje, ponese název Nemocnice Plzeňského kraje a.s. a získá IČO Klatovské nemocnice jako největšího subjektu, řekla dnes krajská radní Milena Stárková (ČSSD).

Fúze, kterou musí schválit zastupitelé 9. září, má zvýšit výnosy ze zdravotního pojištění, uspořit nezdravotnické náklady, zefektivnit řízení, posílit spolupráci, společné nákupy, vzdělávání a organizaci péče.

Podle náměstka hejtmana Pavla Čížka (STAN) bylo řízení prostřednictvím holdingu vždy složité. "Teď bude řízení přímo v Klatovské nemocnici, a protože je nová, tak tam rostou výkony a získala si renomé u pacientů. Je to také dobrý základ pro ty ostatní, aby je držela nad vodou," uvedl. Fúze se podle Čížka setkává s dobrým ohlasem u zdravotních pojišťoven, které budou mít silnějšího partnera.

"Dnes ta menší nemocnice, kde třeba nemáme lékaře a sestřičky a produkce tam není taková, přichází o peníze z pojištění. Ale ta větší nemocnice, kam se pacienti přesunou, nedostane zaplacenu veškerou vykázanou nadprodukci a kraji utíkají peníze," řekla radní.

Podle ní fúzi nepocítí pacienti ani zaměstnanci, jimž se nezmění pracovní smlouvy. Neplánuje se propouštění, protože lidí v oboru je málo, nezeštíhlí ani vedení nemocnic. Zaniknou v nich ale dozorčí rady, management holdingu se přesune z Plzně do Klatov. Nový subjekt s 1270 zaměstnanci a 690 lůžkyby měl lépe čelit nedostatku personálu.

Spojení nemocnic, které kraj připravuje od února s poradenskou firmou KPMG, zvýší výnosy z pojištění a uspoří DPH, náklady na management a informační technologie. Odhad přínosu je 32 milionů korun ročně.

Čtvrtá lůžková nemocnice akutní péče v Rokycanech zatím zůstane samostatná, protože začala procházet pětiletou komplexní rekonstrukcí za 400 milionů Kč a není fúzujícím zařízením územně blízká. Zbylé dvě krajské nemocnice následné péče v Horažďovicích a Plané přistoupí ke sloučení, zřejmě i s Rokycany, zhruba v roce 2022. Zatím budou dceřinými společnosti sloučeného subjektu.

Autoři | Foto Domažlická nemocnice

Štítky ČR, nemocnice, správa, Plzeňský, Rada Plzeňského kraje, Klatovská nemocnice, a.s., Milena Stárková, ČSSD, Nemocnice Plzeňského kraje, a.s., Stodská nemocnice, a.s., Domažlická nemocnice, a.s., Plzeňský kraj, Pavel Čížek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Rada Plzeňského kraje schválila fúzi tří nemocnic  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.