Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

V nemocnicích v Plzeňském kraji se zpomalil pokles počtu pacientů s covidem

Za pátek přibylo v Plzeňském kraji 195 nových případů nákazy koronavirem. Je to o devět méně než předchozí den a o 34 více než před týdnem, kdy byl ale v pátek sváteční den. Před dvěma týdny bylo nově nakažených víc než dvakrát tolik. Aktuálně je v kraji 4838 nemocných s covid-19. Pokračuje také očkování, v kraji zdravotníci aplikovali 111 251 dávek vakcíny proti covidu-19. Zpomalil se o všem pokles počtu pacientů v nemocnicích, kteří se tam léčí s covidem.

Od začátku vypuknutí pandemie zemřelo v Plzeňském kraji v souvislosti s covidem 1791 osob. Za pátek zatím zdravotníci evidují jedno úmrtí, ale toto číslo nemusí být konečné. Ve čtvrtek zemřelo 10 lidí s covidem. Za duben podle nemoci 45 pacientů.

Krajská hygienická stanice aktuálně uvádí 5542 nakažených, kteří v Plzeňském kraji reálně žijí. Od začátku pandemie se mělo v kraji uzdravit 89 407 osob. Nejvíce nemocných evidují hygienici v Plzni (1928), následuje Klatovsko (903), severní Plzeňsko (713), jižní Plzeňsko (618), Domažlicko (551), Tachovsko (417) a Rokycansko (412)

Na šíření nákazy má vliv i rostoucí počet očkování. V kraji dostalo druhou dávku 37 552 lidí. Jen za pátek bylo naočkováno 4073 dávek, nejvíce za poslední týden.

V plzeňské fakultní nemocnici je aktuálně hospitalizováno 119 pacientů s covidem i mimo covidová pracoviště. Na plicní ventilaci je 29 osob, dva jsou napojeni na přístroj umožňující mimotělní oběh. Dalších 45 pacientů je na lůžkách intenzivní péče. Podle údajů ministerstva zdravotnictví je v kraji standardních lůžek s kyslíkem volných 30 procent, 152 pro pacienty s covidem, 300 lůžek pro ostatní diagnózy. Lůžka intenzivní péče s umělou plicní ventilací jsou volná z 12 procent.

Krajské nemocnice hlásí zpomalení poklesu počtu pacientů s covidem

V nemocnicích Plzeňského kraje zpomalil pokles počtu pacientů, kteří se léčí z onemocnění covid. „V nemocnicích akutní péče je hospitalizováno 160 covidových pacientů, z nichž 28 bylo na lůžkách intenzivní péče. I z tohoto důvodu bude v nemocnicích přeměna covidových stanic na necovidové a vůbec návrat do původního režimu probíhat pozvolně,“ informoval mluvčí nemocnic Jiří Kokoška.

 Vzhledem ke klesajícímu počtu nemocných covid-19 evidují hygienici v odběrových místech nižší zájem o PCR testy. Těch bylo za poslední týden v Plzeňském kraji provedeno 4 874, antigenních testů pak 36 023, záchyt pozitivních vzorků byl celkem 28 procent, což je i nadále klesající trend. V Plzeňském kraji má povolení testovat 27 mobilních týmů, které jezdí po celém území kraje.

Plzeňský kraj obdržel od státu testovací sady pro školy, celkem jich přišlo 203 850 kusů. Na obce s rozšířenou působností 149 350 kusů rozvezli hasiči HZS PK. Na krajské školy testovací sady distribuoval krajský úřad. Testování žáků dle nařízení vlády bude probíhat dvakrát týdně. „S rodiči komunikujeme, snažíme se jim vyjít vstříc tak, aby mohli děti testovat sami, ale podmínkou je provedení testu na půdě školy,“ uvedla vedoucí odboru školství, mládeže a sportu KÚPK Jaroslava Havlíčková.

Ohodnoť článek

Foto ZHKK

Štítky COVID-19, koronavirus, statistika, počet nakažených, Plzeňský, lůžková kapacita, počet zemřelých, očkování, Plzeňský kraj, pacient, nemocnice, Krajská hygienická stanice, Fakultní nemocnice Plzeň, Plzeň, okres Klatovy

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V nemocnicích v Plzeňském kraji se zpomalil pokles počtu pacientů s covidem  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.