Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

ANKETA: Dotýkáte se i v době koronavirové pandemie slavného andělíčka Ošahánka?

Už několik staletí si lidé sahají pro štěstí na lesklou tvář světově proslulého andělíčka „Ošahánka,“ umístěného na venkovní kovové mříži katedrály svatého Bartoloměje na plzeňském náměstí Republiky. Chodíte si ale na andělíčka sáhnout i teď v době koronavirové pandemie? Nosíte si s sebou preventivně dezinfekci? Nebo jen před andělíčkem se svým přáním pro štěstí tiše postojíte, aniž byste se ho dotkli? Hlasujte v naší anketě pod článkem.   

Ošahánek, jako jediný z ostatních andělů umístěných na mříži nemá oči a ani tvář. Tu totiž statisíce doteků lidí vyhladily do hladka. Loni při první vlně pandemie dostal andělíček žlutou háčkovanou roušku od pracovníků biskupství. Ti také na mříž připevnili ceduli s nápisem: „Boží dotek je něžnější. Prosím, v těchto dnech se mě nedotýkejte. Kvůli sobě i ostatním. A opatrujte se. Váš Andělíček.“ Teď je andělíček bez roušky. A chybí i varovný nápis.

Lidé ovšem k andělíčkovi přicházejí i v této těžké době. Už se ale před mříží nestojí fronta jako obvykle. Ztichlým a většinu dne i liduprázdným náměstím občas k mříži někdo přijde pro své štěstí. Někteří příchozí se andělíčka nedotýkají, chvilku postojí, rozjímají a pak odchází s vědomím, že andělíček vyslyší jejich přání i bez jindy neodmyslitelného dotyku. Někteří další si ale kontakt neodpustí.

Z andělíčka se stala v Plzni atrakce podobně jako z čurající chlapečka v Bruselu. A stejně jako on dostává i Ošahánek někdy oblečky. Poprvé dostal zimní výbavu v prosinci 2015, kdy byly velké mrazy. Anonymní dárci pak postupně oblékli do čepic a šál i ostatní andělíčky na mříži.

A proč se vlastně lidí andělíčka na mříži dotýkají pro štěstí? Může za to pověst o katovi, který se v 18. století ženil. Do katedrály ovšem mistr popravčí nesměl a v kostele ho zastupoval přítel. Kat se modlil venku u bočního oltáře. Když se zvedal, přidržel se jednoho z andělů na kované mříži. To neuniklo jedné měšťance, která si svůj postřeh nenechala pro sebe a legenda byla na světě.

Dotýkáte se i v době koronavirové pandemie andělíčka Ošahánka?

Celkem hlasovalo54 čtenářů

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto

Štítky anketa, andělíček ošahánek, Náměstí republiky, chrám sv. Bartoloměje, legenda, památka, koronavirus, pandemie, anděl, Brusel, Plzeň

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

ANKETA: Dotýkáte se i v době koronavirové pandemie slavného andělíčka Ošahánka?  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.