Počasí dnes7 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Mírné zlepšení epidemické situace hlásí Plzeňský kraj, nemocnice jsou ale stále plné

Epidemická situace v Plzeňském kraji se mírně zlepšuje. A klesá denní počet nově odhalených nákaz koronavirem. Za středu jich testy potvrdily 350, to je téměř o 40 procent méně než předchozí středu, kdy se nákaza prokázala nově u 565 lidí. V úterý jich bylo 389. Nárůst nově nemocných covid-19 klesl za poslední týden pod 2 000. Situace v nemocnicích zůstává i nadále vážná v oblasti vytíženosti intenzivní péče.

Dosud zemřelo v Plzeňském kraji 1728 nakažených lidí. Nejvíce jich zemřelo v březnu. Zatím statistiky uvádějí v tomto měsíci 520 úmrtí, což je 30 procent všech dosavadních úmrtí spojovaných v kraji s nemocí covid-19. V únoru zemřelo v kraji 376 nakažených lidí. Ve středu podlehlo nemoci dalších šest lidí. Od začátku pandemie se v Plzeňském kraji nakazilo koronavirem celkem 93 522 lidí, tedy 15,8 procenta jeho obyvatel.

Nemocnicím v kraji, které několik týdnů fungovaly na hraně kapacit, zejména v intenzivní péči, se mírně ulevilo. Například plzeňská fakultní nemocnice dnes pečuje o 178 pacientů s covidem, z toho je 60 na lůžkách intenzivní péče, 31 je připojeno k umělé plicní ventilaci a jeden na podporu mimotělního oběhu na přístroji ECMO. Před týdnem leželo ve FN 221 pacientů s covidem, z toho bylo 66 na lůžkách intenzivní péče, 42 na umělé plicní ventilaci a čtyři na přístroji ECMO.

Zlepšení vykazují také nemocnice v kraji, a to ve standardní péči. Obsazenost nemocnic k dnešnímu dni je 418 pacientů, z toho ve standardní péči je 325 osob. Klesající trend nemocnosti se ale neodráží v současné době v intenzivní péči, která je i nadále zcela zatížená především v péči o pacienty na UPV a ECMO. K dnešnímu dni je na intenzivních lůžkách 95 pacientů. Zlepšení v intenzivní péči lze očekávat podle Jana Beneše, krajského koordinátora lůžkové péče, už v horizontu dvou týdnů.

Nemocnice v kraji přistupují postupně k překlápění covidových lůžek na postcovidová, a to z důvodu nutnosti dlouhodobé péče o tyto pacienty. Domažlická nemocnice i nadále zůstává jako covidová.

„Zprávy z nemocnic v oblasti standardní péče jsou dobré, a to mě velmi těší. Musíme být přesto obezřetní, protože intenzivní péče ve všech zařízeních je i nadále vytížená. Jeden z důvodů, proč některá zařízení transformují covidová lůžka na postcovidová je dlouhodobá péče o tyto pacienty,“ uvedla hejtmanka Ilona Mauritzová (ODS).

KHS Plzeň bude podle jejího ředitele Michala Bartoše nově provádět v součinnosti s policií kontroly dodržování karanténních opatření. Zaznělo to na dnešním jednání Krizového štábu Plzeňského kraje.

Očkování a dodávky vakcín

„Celkem bylo k dnešnímu dni v Plzeňském kraji vyočkováno 92 658 dávek. Druhou dávkou má očkování ukončeno celkem 30 790 osob. Ve věkové skupině 80+ je vyočkováno celkem 25 314 dávek. První dubnový den je v testovacím provozu otevřeno již potřetí Velkokapacitní očkovací centrum v Plzni, kam byli přeregistrováni lidé čekající v rezervačním systému. Jeho využití v současné době zůstává závislé na dodávkách vakcín,“ informovala mluvčí kraje Eva Mertlová.

Do kraje tento týden přišlo 5200 dávek vakcíny AstraZeneca, které dostanou praktičtí lékaři. Díky této dodávce je v Plzeňském kraji do očkování zapojeno již 95 praktických lékařů. To je téměř polovina z těch, kteří se k očkování přihlásili. Vakcína Comirnaty (Pfizer) do Plzeňského kraje přišla v objemu 8190 dávek. Vakcína Moderna opakovaně má v dodávce výpadky, proto očekávaná dodávka bude plně využita na pokrytí druhých dávek.

Testování běží na plné obrátky

Pro kraj je v současné době k dispozici 24 mobilních testovacích týmů. Přibyla nově testovací místa na antigenní testování, a to u dálnice D5, kde jsou na čerpacích stanicích Benzina u Šlovic a Shell u Rokycan testovací místa určená zejména pro řidiče a dopravce. Od středy pak funguje v Plzni na Borských polích testování pro veřejnost, ale i pro zaměstnance firem na Borských polích. Odběrové místo se tam nachází v hotelu IBIS.

V uplynulém týdnu byly provedeny odběry celkem 209 osob na 12 ubytovnách v Plzni. Záchyt byl zaznamenán pouze jeden pozitivní. „Zvyšujeme počty míst pro testování, očekáváme další dodávky vakcín a byli bychom rádi, abychom mohli více očkovat ve všech našich očkovacích centrech,“ konstatovala závěrem hejtmanka Ilona Mauritzová.

Ohodnoť článek

Foto ZHKK

Štítky COVID-19, koronavirus, statistika, krizový štáb, počet nakažených, Plzeňský, lůžková kapacita, počet zemřelých, Plzeňský kraj, nemocnice, intenzivní péče, Plzeň, Ilona Mauritzová, Jan Beneš, Pfizer, Royal Dutch Shell, Fakultní nemocnice Plzeň

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Mírné zlepšení epidemické situace hlásí Plzeňský kraj, nemocnice jsou ale stále plné  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.