Počasí dnes9 °C, zítra13 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Očkovací centra v Plzeňském kraji atakovala poprvé denní hranici 2000 osob, to je polovina kapacity

Celkem je v Plzeňském kraji vyočkováno 41 607 dávek vakcín. Druhou dávku již má 13 314 osob, z toho pak je 4 869 seniorů 80+. Zaznělo to na dnešním jednání Krizového štábu Plzeňského kraje. V posledním týdnu obdržel Plzeňský kraj 4900 dávek vakcíny Pfizer 4900, dále pak 1900 dávek vakcíny AstraZeneca.

„Tyto vakcíny vždy pracovní skupina přerozděluje do jednotlivých očkovacích center tak, aby byly zásadně pokryty i druhé dávky. Z dodávky kraje musely být také přerozděleny vakcíny některým praktickým lékařům, které podle pokynů ministerstva měl prostřednictvím vysoutěženého distributora zajistit stát, a to od 1. března, kdy jim byla otevřena možnost očkovat,“ uvedla mluvčí kraje Eva Mertlová.

Očkovací centra v kraji jsou schopna očkovat denně 4 000 osob. V tomto týdnu byla ve středu atakována hranice 2 000 očkovaných osob za den, což je poloviční kapacita kraje. V případě zapojení praktických lékařů by bylo denně v kraji očkováno 8 000 osob i s provozem velkokapacitního očkovacího centra v Plzni. To bude připraveno k zapojení do provozu od poloviny března. Jeho provoz stejně jako navýšení očkování v centrech je závislé na dodávce vakcín od státu. Výše dodávek není státem garantována, proto je i provoz očkovacích center otevřen v závislosti na týdenních dodávkách.

Od konce února bylo umožněno očkování pedagogů prostřednictvím centrálního rezervačního systému. Očkování první dávkou má již 1500 pedagogů. Celkový zájem z 10 614 pedagogů v kraji projevilo 8 000 z nich. Významně vzrostl také zájem o určené školy a školky pro děti zaměstnanců vybraných profesí, které byly otevřeny koncem minulého týdne kvůli uzavření škol a školek nařízením Vlády ČR. Zájem projevilo 500 rodičů, aktuálně využívá zařízení 239 dětí.

Nejvíce si lidé pochvalují očkovací centrum v Klatovech, které město zřídilo v KD Družba. „Ve středu jsem volala kvůli registraci k očkování na číslo zřízené městských úřadem, které jsem si našla v Klatovském zpravodaji. Velmi ochotná paní na té lince mě zaregistrovala a dnes ráno už jsem byla naočkovaná vakcínou Pfizer. Manžel (84) už byl naočkovaný dříve,“ uvedla Jindřiška B. (78). „Moc se mi líbilo očkovací centrum v Družbě. Je to tam skvěle zařízené a výborně to funguje,“ pochvalovala si služby seniorka.    

Kraj oslovil s žádostí o pomoc ambulantní lékaře

O spolupráci s ambulantními lékaři uvažoval Plzeňský kraj ještě před nařízením vlády, která umožnila hejtmanům svým nařízením uložit pracovní povinnost právě těmto lékařům. Plzeňský kraj oslovil ambulantní lékaře a jejich zaměstnance dopisem s prosbou o spolupráci. Pro evidenci těchto lékařů a dalších pracovníků je zřízena webová databáze, kam se sami na základě vlastního rozhodnutí zaregistrují.

Nemocnice v kraji dostávají denně seznam registrovaných lékařů a mohou podle své potřeby spolupráci s nimi realizovat. Kromě spolupráce v zařízení mohou tito lékaři pomoci také v očkovacích centrech, čímž se budou moci nemocniční lékaři věnovat pacientům v nemocnicích a nebudou muset očkovat v centrech.

„V databázi je v tuto chvíli téměř 50 lékařů. Nemocnice ve svých požadavcích uvedly potřebu 22 lékařů a 118 nelékařských pracovníků. V současné době není tedy pracovní povinnost jako legislativní nástroj hejtmankou Plzeňského kraje využitý,“ konstatovala mluvčí kraje.

Krajské nemocnice jsou plné covid+ pacientů

V nemocnicích Plzeňského kraje i v tomto týdnu dál roste počet pacientů, kteří se léčí z onemocnění covid-19. V nemocnicích akutní péče jich je hospitalizováno 275, z nichž 51 je na lůžkách intenzivní péče. Především příjem pacientů v těžkém stavu roste velmi rychle. Všechny krajské nemocnice proto v tomto týdnu buď již navýšily, nebo v nejbližších dnech budou navyšovat počty lůžek pro covidové pacienty o několik desítek, z nich některá budou dovybavena i přístroji pro plicní podporu.

„Bohužel nelze očekávat, že by se situace měla v dohlednu zlepšovat. Z tohoto důvodu podporují i krajské nemocnice Společnou výzvu lékařům a zdravotníkům, v níž představitelé kraje a nemocnic žádají zdravotníky z ambulantní sféry o zvážení personální výpomoci právě v lůžkových zařízeních,“ řekl mluvčí krajských nemocnic Jiří Kokoška. 

Nemocnice Plzeňského kraje v tomto týdnu navýšily o zhruba 50 procent počet prováděných vyšetření veřejnosti na onemocnění covid a to jak PCR tak i antigenními testy. V uplynulých sedmi dnech jich provedly na odběrových místech a mobilním způsobem přes 9300. Dalších zhruba 1500 testů provedly u svých pacientů nebo zdravotníků přímo v nemocnicích.

Kontinuálně roste počet naočkovaných osob. Krajské nemocnice podaly vakcínu už 9200 zájemcům zejména z řad zdravotníků, seniorů a od tohoto týdne také pedagogům. Druhou dávkou už bylo ukončeno očkování u 3700 osob.

"Přestože se dodávky vakcín oproti počátku února navýšily, stále jich od státu dostáváme méně, než bychom si přáli a než bychom dokázali očkovat. Momentálně jsme v našich nemocnicích na třetině aktuálních kapacit a to ještě stále můžeme přidávat očkovací boxy ve stávajících místech a na spuštění čeká Velkokapacitní očkovací místo Plzeňského kraje, jehož provoz bude odborně zaštiťovat Rokycanská nemocnice," říká mluvčí krajských nemocnic Jiří Kokoška.

Ohodnoť článek

Foto NPK

Štítky očkování, vakcíny, dodávka vakcín, očkovací centra, ambulantní lékaři, krajské nemocnice, Plzeňský, Plzeňský kraj, vakcína, očkovací centrum, lékař, Pfizer, AstraZeneca, Vláda ČR, Rokycanská nemocnice, a.s., Plzeň

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Očkovací centra v Plzeňském kraji atakovala poprvé denní hranici 2000 osob, to je polovina kapacity  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.