Počasí dnes11 °C, zítra10 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Domažlická nemocnice navýšila počet lůžek pro covid+ pacienty ze 43 na 127

Jednu z posledních etap transformace na nemocnici specializující se na covidovou péči, dokončila v noci na dnešek Domažlická nemocnice. V současnosti má pro covidové pacienty 127 lůžek. Ještě před 10 dny jich bylo jen 43! I přes tato operativní opatření se Plzeňský kraj potýká s akutním nedostatkem lůžek pro covid pozitivní pacienty.

V noci na dnešek dokončila Domažlická nemocnice už jednu z posledních etap transformace na nemocnici specializující se na covidovou péči. V současnosti má pro covidové pacienty 127 lůžek. Ještě před 10 dny jich bylo 43.

Nemocnice i nadále poskytuje veškerou ambulantní péči s výjimkou rehabilitace. Lůžkovou péči poskytuje už výhradně pro covidové pacienty s výjimkou porodnice, která je v Domažlicích zcela oddělená od lůžkového traktu, a zůstává tak všem rodičkám k dispozici i nadále. Pozastaveny jsou naopak nově příjmy všech dětských pacientů a necovidových gynekologických pacientek.

„V současné době disponujeme celkem 127 lůžky pro covidové pacienty. Plně ventilovaných lůžek ARO/JIP je k dispozici pět a reprofilizovaných JIP s neinvazivní plicní ventilací máme momentálně 25. A deset lůžek je zatím expektačních pro vyšetřované pacienty,“ popisuje ředitel nemocnice Petr Hubáček s tím, že nemocnice už v tuto chvíli přijímá k hospitalizaci pouze pacienty s prokázaným onemocněním covid, popřípadě pacienty, jejichž stav neumožňuje transport.

Pokud je ovšem potřeba hospitalizovat pacienta bez nákazy koronavirem a jeho stav umožňuje bezpečný převoz sanitou, je překládán dle diagnózy a možností okolních zařízení do jiné nemocnice. „Neinfekční chirurgické a interní pacienty si přebírají Stodská, Mulačova a Fakultní nemocnice v Plzni. Dětští pacienti jsou s rodiči směřováni do Klatov nebo do FN Plzeň a necovidové gynekologické pacientky do Klatov či Stodu,“ informoval mluvčí krajských nemocnic Jiří Kokoška.

Přestože v Domažlické nemocnici přibylo včera a v noci na dnešek dalších 20 covidových lůžek, opět se velmi rychle zaplňují. „Částečně jsme přijali covid+ pacienty z okolních nemocnic, ale nejvíce nemocných je přímo z terénu. Naše spádovost pro příjem covid pacientů zahrnuje nyní nejen Domažlicko, ale také  Tachovsko a přilehlou část jižního Plzeňska a Klatovska,“ doplňuje ředitel.

Aktuálně poskytovaná péče v Domažlické nemocnici: Bez ohledu na změnu režimu zůstává provoz specializovaných i příjmových ambulancí zachován bez omezení pro všechny pacienty. Z ambulantních provozů je dočasně uzavřeno rehabilitační oddělení a pracoviště protetiky. Pacienti by měli chodit a jezdit tam, kam jsou zvyklí. Změna režimu se týká hospitalizační péče. Transporty řeší sama nemocnice, případně ZZS PK. Bez jakéhokoli omezení funguje porodnice, která je oddělená od lůžkového traktu. Mimo rodiček na porodnici už ale nemocnice přijímá k hospitalizacím pouze covidové pacienty (chirurgie, interna, gynekologie, ARO/JIP) popř. i necovidové pacienty, jejichž stav neumožňuje transport do jiného zařízení. Zcela uzavřena je hospitalizační část dětského oddělení. Provoz odběrového místa na testování nemoci covid (v areálu nemocnice) a provoz očkovacího místa (ambulantní trakt nemocnice) je beze změn.

Ohodnoť článek

Foto FN Plzeň

Štítky Domažlická nemocnice, koronavirus, pacient s COVID-19, covid pacienti, specializovaná nemocnice, pacient, COVID-19, nemocnice, Domažlická nemocnice, a.s., Plzeňský kraj, Fakultní nemocnice Plzeň, Petr Hubáček, Klatovy, Zdravotnická záchranná služba Plzeňs

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Domažlická nemocnice navýšila počet lůžek pro covid+ pacienty ze 43 na 127  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.