Počasí dnes22 °C, zítra22 °C
Pondělí 20. května 2024  |  Svátek má Zbyšek
Bez reklam

Vybrané školy v Plzeňském kraji si rozdělily 6000 respirátorů od Senátu

Celkem dvě stě tisíc respirátorů darovala České republice taiwanská firma prostřednictvím předsedy Senátu Miloše Vystrčila. Senát rozhodl o rozdělení této zásilky mezi jednotlivé kraje, které je mají předat učitelům středních, základních a mateřských škol. Do Plzeňského kraje už přivezli zásilku šesti tisíc respirátorů modré a růžové barvy.

„Pokud bychom měli respirátory rozdělit mezi všechny školy v kraji, tak by to nemělo ten správný efekt. Rozhodli jsme se proto přednostně rozdat respirátory mezi školy, které fungovaly v době, kdy byly ostatní školy uzavřené. Měly tedy větší zátěž a větší spotřebu ochranných pomůcek. Byly to školy a školky, které se staraly o děti rodičů vybraných profesí, tedy zdravotníků, záchranářů, pracovníků v sociálních službách a dalších profesí,“ vysvětlila hejtmanka Ilona Mauritzová (ODS).

Distribuce respirátorů do škol se uskuteční ještě tento týden. „Dále budou respirátory předány také středním školám, které vyučují zdravotnické a sociální obory, jejichž žáci poskytovali péči ve zdravotnických zařízeních a v zařízeních sociálních služeb,“ dodává náměstek pro oblast školství a sportu Rudolf Salvetr (ODS). Nejvíce, cellem 600 kusů respirátorů, jde do Střední zdravotnické školy a Vyšší odborné školy zdravotnické v Plzni. 

Respirátory jsou v tuto chvíli již naskladněny na krajském úřadě a distribuce bude probíhat standardní cestou prostřednictvím jednotlivých obcí s rozšířenou působností (ORP).

„Dar jsme obdrželi v návaznosti na zahraniční cestu předsedy Senátu ČR a několika senátorů, kde byla přislíbena pomoc pro naši republiku. Tohle je jeden z konkrétních výsledků této cesty. Jsme rádi, že v Plzeňském kraji můžeme část daru využít,“ uvedl senátor a náměstek hejtmanky Pavel Karpíšek (ODS). Doplnil, že ještě přijde jedna várka respirátorů, ta půjde do krajů v příštím roce.

Respirátory nejsou jediným konkrétním darem, který putuje do našeho kraje. „Shodou náhod jsem dnes předal řediteli Fakultní nemocnici v Plzni 500 kusů testerů z Taiwanu. Do České republiky dorazilo celkem 5 000 kusů testerů, které se rozdělily do 10 nemocnic,“ doplnil senátor Václav Chaloupek (OPAT).

Ohodnoť článek

Foto Jindra Radová / Plzeňský kraj

Štítky Senát, respirátory, dar pro Plzeňský kraj, školy, respirátory do škol, respirátor, Plzeňský kraj, Senát Parlamentu ČR, Česko, Miloš Vystrčil, ODS, Ilona Mauritzová, Rudolf Salvetr, Václav Chaloupek, Pavel Karpíšek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vybrané školy v Plzeňském kraji si rozdělily 6000 respirátorů od Senátu  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.